zwrot pieniędzy od komornika

• Autor wątku Autor wątku teise
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

teise

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry
Postaram się zwięźle nakreślić sprawę.
W ramach toczącego się postępowania Sąd we wrześniu ub. roku wydał postanowienie o zawieszeniu egzekucji komorniczych i zwrocie zajętych środków. Pomimo tego postanowienia i finalnie wygranej przeze mnie sprawy w ubiegłym tygodniu komornik wciąż zajmował środki, narażając mnie przy tym na straty zarówno finansowe ( około 4 tysięcy zł) jak i wizerunkowe. Zwracam się z pytaniem jaką strategię obrać.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Ale na tym polega zawieszenie egzekucji komorniczej. Podczas zawieszenia komornik nie dokonuje nowych zajęć ale zajęcia dokonane przed zawieszeniem pozostają w mocy a środki z nich uzyskiwane są składane w depozycie sądowym. Dopiero teraz skoro w zeszłym tygodniu wygrał Pan jak rozumiem powództwo opozycyjne po przedłożeniu wyroku pozbawiającego tytuł wykonalności komornik umorzy egzekucję, uchyli zajęcia i zwróci środki dotychczas złożone w depozycie sądowym.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

No tak oczywiście wyrok musi być prawomocny, ja stwierdzenie wygrałem sprawę rozumiem jako posiadanie prawomocnego orzeczenia ale dla autora wątku mogło to być zapadnięcie orzeczenia w I instancji dlatego słusznie doprecyzowałeś.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Dziękuję bardzo za odpowiedź, Nadmienię tylko że wyrok jest już prawomocny. Problemem jest fakt że komornik dokonywał nowych zajęć w trakcie zawieszenia.

teise napisał:
Nadmienię tylko że wyrok jest już prawomocny.
czy na wyroku sądu jest pieczęć, że wyrok prawomocny z dniem takim a takim czyli tak zwana klauzula prawomocności o którą wystąpiono za pośrednictwem złożonego wniosku do Sądu,

teise napisał:
Dziękuję bardzo za odpowiedź, Nadmienię tylko że wyrok jest już prawomocny. Problemem jest fakt że komornik dokonywał nowych zajęć w trakcie zawieszenia.

Np jakich ?
Realizacja zajęcia zajętego wcześniej rachunku bankowego, wynagrodzenia czy wierzytelności nie jest nowym zajęciem.

Ostatnia edycja:
LLawyer napisał:
Np jakich ?
Realizacja zajęcia zajętego wcześniej rachunku bankowego, wynagrodzenia czy wierzytelności nie jest nowym zajęciem.
.
Witam spieszę z odpowiedzią. Rachunek bankowy na którym nie dokonano zajęcia wcześniej i potrącenia z wynagrodzenia nadmienię że podjąłem pracę po terminie 6 miesięcy od wyroku Sądu pozbawiającego tytuł wykonalności.

Może było zajęcie ale korzystano z wolnej.
Co do wynagrodzenia, może to była kontynuacja po świadectwie.
Enigmatyczne informacje, zdawkowo przekazywane.

Witam, żeby nie tworzyć nowego tematu podepnę się pod ten. Dostalem wyplatę odszkodowania z Towarzystwa ubezpieczeniowego, jednak podałem numer rachunku bankowego znajomej. Niestety w piątek komornik ,,wszedł jej na konto więc moje środki od ubezpieczyciela zostały zablokowane przez Bank. Dopiero 26 października bank będzie przekazywał środki komornikowi. W jaki sposób mogę odzyskać swoje środki?

Ostatnia edycja:
Raffalskyy napisał:
Witam, żeby nie tworzyć nowego tematu podepnę się pod ten. Dostalem wyplatę odszkodowania z Towarzystwa ubezpieczeniowego, jednak podałem numer rachunku bankowego znajomej. Niestety w piątek komornik ,,wszedł jej na konto więc moje środki od ubezpieczyciela zostały zablokowane przez Bank. Dopiero 26 października bank będzie przekazywał środki komornikowi. W jaki sposób mogę odzyskać swoje środki?

Wezwij koleżankę do zapłaty. Koniecznie przypomnij jej też aby zgłosiła depozyt nieprawidłowy Naczelnikowi US.

Jak rozumiem pismo do komornika/wierzyciela nic tu nie pomoże?

Nawet jeśli w danych przelewu widnieją moje dane osobowe i mój adres zamieszkania, a w tytule odszkodowanie wraz z numerem sprawy gdzie mam całą dokumentację potwierdzającą, iż odnosi się do szkody na moim pojeździe oraz dotyczy obrażeń jakie odniosłem w tej kolizji?

Powrót