Zwrot pieniędzy od lekarza.

• Autor wątku Autor wątku Paolcia2486
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paolcia2486

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Mam pytanie odnośnie domagania się zwrotu pieniędzy.​

Otóż mam duże problemy zdrowotne, ale mój lekarz rodzinny nie uważa za słuszne (i potrzebne) wystawienie mi skierowania do specjalisty. Stwierdził, że mogę pójść sobie prywatnie, jeśli mam takie "widzimisię".
Wiem, że bardzo potrzebuję udać się do specjalisty, jednak nie stać mnie na prywatne wizyty i serię badań.
Czy jeśli udam się prywatnie, a lekarz specjalista wykryje chorobę, to czy mam prawo zażądać zwrotu pieniędzy od lekarza który nie chciał wystawić mi skierowania?

Kiedyś słyszałam, że coś takiego jest możliwe np. gdy ktoś nie chce nam zrobić prześwietlenia, zrobimy sami, i wyjdzie na to, że kość jest złamana.

z lekarzami -to walka z wiatrakami.
moja rada ,zmień lekarza rodzinnego.

azaz19, gdyby to było tak proste....

konsultowałam się z innym lekarzem pierwszego kontaktu. każdy odsyła mnie gdzieś i uważa, że to nie on powinien dać.

A ja przytoczę pewien dowcip:

Stefan czeka na żonę przed gabinetem lekarskim, ta nagle wychodzi zdenerwowana i trzaskając drzwiami krzyczy:
- Wyobrażasz to sobie?! Jestem zdrowa
- No to chyba dobrze, prawda?
- Zamknij się Stefan, idziemy do następnego lekarza.

-.-"
Pewnie żart by mnie śmieszył, gdyby nie fakt, że w praktyce jest troszkę inaczej. Nie zawsze lekarze są tacy jak "dr house". A w zasadzie przekonuję sie coraz bardziej o tym, że lekarze na NFZ nie lubią kiwać nawet palcem.

Przytoczę anegdotę jak to lekarz rodzinny dla dzieci powiedział kiedyś mojej mamie, że symuluję. Kiedy miałam mokry kaszel, gorączkę i słaniałam się na nogach. Według lekarza, byłam zdrowa. Powinnambyła się cieszyć...

Pomijając fakt walki z wiatrakami, czy innych rzeczy. Czy mogę dostać konkretną odpowiedź pod względem prawnym?

Jako, że temat jest w hyde parku pozwolę sobie tylko napisać, że dobrze, że w polsce nie ma dr housów. Bałbym się o swoje życie gdyby taki mnie leczył.

Paolcia2486 napisał:
Kiedyś słyszałam, że coś takiego jest możliwe np. gdy ktoś nie chce nam zrobić prześwietlenia, zrobimy sami, i wyjdzie na to, że kość jest złamana.

Ja za to kiedyś słyszałam, że prześwietlenia nie da rady zrobić bez skierowania od lekarza;)

Powrót