Zwrot pieniędzy przez klienta

• Autor wątku Autor wątku user273085
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

user273085

Stały bywalec
Odpowiedzi
699
Dzień dobry , klient zwrócił pieniądze na inne konto wpisując moje imię i nazwisko i nr konta w tytule . Pieniądze poszły niewiadomo gdzie do Citi Bank ...
Nic nie mogę w tej sprawie zrobić , bo to nie ja przesyłałem pieniądze. Czuję się oszukany z o klient twierdzi ,że pieniądze wysłał przesyłając mi potwierdzenie na którym widać ,że nr konta jest wpisany inny niż mój . Podobno zrobił przelew zwrotny przez bank pekao i automatycznie wystapilo takie zjawisko .
Kwota to 500 zł więc policja raczej sprawa się nie zajmie . Gdzie mogę szukać pomocy jak żaden bank nie może mi pomóc . Czy mogę zlozyc wniosek do sądu ? Mam tylko jego imię i nazwisko, miejscowość i numer konta na które pieniądze wcześniej przesłałem , a on miał mi odesłać , bo wpłaciłem zaliczkę za przedmiot który sprzedał komuś innemu ... Czuję się oszukany z każdej strony przez tego pana

Wezwij pana do zwrotu pieniędzy. To że wysłał gdzie indziej to jego problem w tytule przelewu może sobie wpisać co chce. Również zmiana tego na potwierdzeniu nie stanowi żadnego problemu. Ładna ściema z tym innym numerem konta przy zwrocie.

Wezwanie za ZPO do zwrotu kwoty. Termin wystarczający np. 5 dni.
Po tym terminie pozew do sądu.
Policji nic do tego, ona się w spory cywilne nie miesza.
Chyba, że okazałoby się, że przedmiot nie istniał a to kolejny sposób na oszustwo.

Dziękuję za odpowiedzi . Wystarczy jego numer telefonu , imię i nazwisko i dokumenty które mi dostarczył ? Czy potrzebuję dokładny adres aby coś zdziałać ? Żeby wysłać mu wezwanie to mogę SMS czy właśnie muszę poprzez pocztę z adresem ? Niestety adresu nie mam

k.y napisał:
Mam tylko jego imię i nazwisko, miejscowość i numer konta na które pieniądze wcześniej przesłałem
Nie przecież masz nr konta i nazwisko.
O ile nazwisko jest prawdziwe albo konto nie należy do słupa.
Do adresata pierwszego przelewu masz roszczenie.

Student Wro napisał:
Nie przecież masz nr konta i nazwisko.
O ile nazwisko jest prawdziwe albo konto nie należy do słupa.
Do adresata pierwszego przelewu masz roszczenie.

Rozumiem czyli do sądu w pozwie podaje jego imię i nazwisko i numer konta ?
Nie mam żadnych innych danych

Musisz mieć adres zamieszkania pozwanego.

k.y napisał:
Rozumiem czyli do sądu w pozwie podaje jego imię i nazwisko i numer konta ?
Nie mam żadnych innych danych
Nie wiem czy to prawidłowa ścieżka (może ktoś potwierdzi lub zaprzeczy). Jeżeli złożysz dokumenty do sądu z tym co posiadasz (2 egzemplarze), to sąd zobowiąże ciebie do uzupełnienia danych. Z tym pismem z sądu zwracasz się do banku o podanie danych. Jeżeli otrzymasz te dane przekazujesz sądowi. Sąd wysyła 1 egzemplarz do pozwanego. Jeżeli adres jest zły to sąd zobowiąże ciebie o dostarczenia pozwu poprzez komornika (płatne). Ta informacja jest z obserwacji a nie znajomości prawa. Poczekaj na inne opinie

Bank nie poda mu danych, bo to tajemnica bankowa.

yogi123 napisał:
Bank nie poda mu danych, bo to tajemnica bankowa.
Wydaje mi się że gdyby przyszedł z "ulicy" to bank nie poda. Jak przyjdzie z pismem z sądu to raczej uzyska informacje o posiadaczu tego konta

yogi123 napisał:
Musisz mieć adres zamieszkania pozwanego.

Ale skąd mam mieć adres zamieszkania jak nie podał mi adresu . Mam tylko jego imię, nazwisko, numer konta i numer telefonu . Czy ktoś jest mi w stanie pomóc w tej sprawie co mam zrobić aby złożyć pozew ?

jan.jakub napisał:
Wydaje mi się że gdyby przyszedł z "ulicy" to bank nie poda. Jak przyjdzie z pismem z sądu to raczej uzyska informacje o posiadaczu tego konta

A skąd bank ma wiedzieć, czy pismo jest legitne, a nie zrobił go sobie sam? Bank udostępni dane, jeśli dostanie zobowiązanie bezpośrednio z sądu.

yogi123 napisał:
A skąd bank ma wiedzieć, czy pismo jest legitne, a nie zrobił go sobie sam? Bank udostępni dane, jeśli dostanie zobowiązanie bezpośrednio z sądu.
Bez przesady. Jeszcze tego brakuje by sądy kompletowały dokumenty

k.y napisał:
Ale skąd mam mieć adres zamieszkania jak nie podał mi adresu . Mam tylko jego imię, nazwisko, numer konta i numer telefonu . Czy ktoś jest mi w stanie pomóc w tej sprawie co mam zrobić aby złożyć pozew ?

Zawsze można zwrócić się o informacje z rejestru mieszkańców albo MSWiA.

jan.jakub napisał:
Bez przesady. Jeszcze tego brakuje by sądy kompletowały dokumenty

Otóż to. Sąd Ci nie skompletuje, a bank nie udostępni "na pismo" kierowane do powoda.

yogi123 napisał:
A skąd bank ma wiedzieć, czy pismo jest legitne, a nie zrobił go sobie sam?
A skąd komornik ma wiedzieć że klauzula wykonalności jest legalna, nie zrobił sobie sam powód

jan.jakub napisał:
A skąd komornik ma wiedzieć że klauzula wykonalności jest legalna, nie zrobił sobie sam powód
Były przypadki kierowania sfałszowanych tytułów do komornika. Tylko nie chodzi o sam fakt wykrycia fałszywego dokumentu, tylko o to, że bank nie udostępni danych innej osoby, obojętnie co pokażesz. Ale próbować można, może autor posta trafi na kogoś w banku o Twoich poglądach, który przekaże mu dane. Ciekawe na jakiej podstawie prawnej skoro mamy tajemnicę bankową i RODO. Ten pozwany mógłby wystąpić do banku o odszkodowanie :-D

Zastanawia mnie tylko jedno. Czemu autor posta nie skorzysta z art. 143b ustawy o usługach płatniczych? Za Rzecznikiem Finansowym:
Materię dotyczącą uzyskania przez płatnika danych odbiorcy błędnego przelewu reguluje art. 143b. ust. 1 ustawy o usługach płatniczych. W przypadku, kiedy odbiorca przelewu w terminie miesiąca od dnia dokonania zgłoszenia i wezwania go przez bank do zwrotu środków na specjalny rachunek techniczny nie dokona przelewu zwrotnego, wówczas płatnik przelewu otrzymuje informacje wskazujące mu dane odbiorcy przelewu.

Obowiązek przekazania płatnikowi danych odbiorcy przelewu spoczywa na banku płatnika, zarówno w przypadku, kiedy odbiorca przelewu posiada rachunek bankowy w tym banku, jak i w innej instytucji finansowej. W takim wypadku bowiem, bank płatnika występuje do banku odbiorcy przelewu o udzielenie mu stosownych informacji dotyczących beneficjenta przelewu.

Informacje przekazywane płatnikowi przelewu obejmują:

imię i nazwisku lub nazwę odbiorcy przelewu (w sytuacji, kiedy odbiorcą jest przedsiębiorca);
wskazanie miejsca zamieszkania i adresu odbiorcy albo wskazanie jego siedziby i adresu odbiorcy (w sytuacji, kiedy odbiorcą jest przedsiębiorca).

Przekazanie płatnikowi danych odbiorcy przelewu następuje nie później niż w terminie 3 dni roboczych od dnia otrzymania pisemnego żądania płatnika o udostępnienie tych informacji. W przypadku, kiedy odbiorca posiada rachunek w innej instytucji, bank beneficjenta przelewu udziela stosownych danych bankowi płatnika nie później niż w terminie 3 dni roboczych od dnia otrzymania żądania. Bank płatnika przekazuje z kolei otrzymane dane płatnikowi najdalej w terminie 3 dni roboczych od dnia ich otrzymania od banku odbiorcy przelewu.

Dane uzyskane przez płatnika przelewu umożliwiają mu skuteczne wniesienie do sądu powództwa przeciwko beneficjentowi wykonanej transakcji o zwrot utraconych pieniędzy. Należy przypomnieć, iż płatnik przelewu jest zobligowany, aby samodzielnie dochodzić utraconych środków od odbiorcy przelewu.

Ostatnia edycja:
A ja bym to zrobił poprzez zgłoszenie oszustwa na policję, niech oni znajdą jego adres zamieszkania

Powrót