zwrot pieniędzy z funduszu emerytalnego

• Autor wątku Autor wątku lorek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lorek

Użytkownik
Odpowiedzi
40
witam
mój zmarły narzeczony był członkiem nordea od stycznia 2008 -zmarł w czerwcu 2009
chciałam zapytać czy otrzymam zwrot jego składek? jeżeli tak to jaka to może
być kwota? Był ubezpieczony na pełen etat,zarobki ok 1800 zł brutto.
nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
mamy wspólne dziecko wiec to raczej mi należą się ewentualne pieniądze ale
jest możliwość że jako osobę upoważnioną w razie śmierci wpisał swoją mamę-i
wtedy ona te pieniądze dostanie?-wtedy jeszcze nie mieliśmy dziecka kiedy
zawierał umowę. bardzo proszę o odpowiedź i jak mam się za to wszystko zabrać

witam
wszystko zalezy od tego kogo wpisal jako osobę przysposabianą (? - mozliwe ze pomylilem slowo) tzn. kogo wpisal jako uprawnionego do odebrania jego kapitału po smierci - wlasnie ta osoba to otrzyma. co do wysokosci tej kwoty to istotna bylaby informacja czy przed styczniem 2008 byl zapisany do jakiegos innego funduszu czy to byl pierwszy-nie wynika to tak wprost z powyzszego postu. no ale jesli tylko poltora roku byl w OFE to kokosy to nie będą...

ale czy po smierci matka moze zabrac calosc ? przeciez jest dziecko,ktore ma pierwszenstwo do wszystkich pieniedzy. byl to jego pierwszy fundusz,mial 20 lat.domyslam sie,ze to nie kokosy ale o jakie mniej wiecej kwoty chodzi? kilkadziesiat czy kilkaset zlotych?

w umowie jest tylko zaznaczone ,ze w trakcie podspisywania jej nie byl w zwiazku malzenskim. nie ma zadnej informacji w kolumnie dotyczacej osob,ktore to przejmuja. czy tylko ta umowa jest wazna czy mogl to zaznaczyc w innym miejscu?

Fundusz zawsze prosi o wskazanie osoby uposażonej - ja zawierając umowę byłam panną i wskazałam brata
taka wskazana osoba uposażona wyprzedza spadkobierców ustawowych, więc dziecko tych pieniędzy nie dostanie
za 2008 powinna była przyjść informacja na temat wysokości środków zgromadzonych w OFE - proszę poszukać

po wyslaniu aktu zgonu dostalam list z nordea ze narzeczony nikogo nie uposazyl czyli pieniadze naleza sie mojej rocznej corce. z tym ze musze przeprowadzic sprawe spadkowa i wyslac im dokumenty. Narzeczony byl w nordea 1,5 roku . ile tych pieniedzy otrzymam poniewaz nie wiem czy oplaca mi sie w ogole ta sprawe przeprowadzic(nie wiem ile kosztuje) a zyje tylko z renty rodzinnej i urzedu miasta .prosze o odpowiedz

Powrót