Zwrot pieniędzy z OC sprawcy

• Autor wątku Autor wątku Sofad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sofad

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam! Mam pytanie o taką sytuację.! W mój płot wpada samochodem dzieciak 15 lat oczywiście bez prawka. Policja piszę notatkę. Zwracam się do ubezpieczyciela bez problemów wyceniają 5 tys. i dalej oki szybka wypłata i ja myślę że jest już po sprawie a jednak. Tatuś chłopaka się odwołuje w firmie ubezpieczeniowej co do wysokości odszkodowania. Wpada inny likwidator i wycenia szkodę na 3 tys. Przychodzi mi teraz z firmy ubezpieczeniowej pismo że mam zwrócić różnicę. Pytanie czy firma ubezpieczeniowa ma prawo żądać ode mnie różnicy czy mam olać sprawę.??
Pozdrawiam

sami powołali pierwszego rzeczoznawcę -likwidatora to niech teraz od niego dochodzą różnicy...

Sofad napisał:
Witam! Mam pytanie o taką sytuację.! W mój płot wpada samochodem dzieciak 15 lat oczywiście bez prawka. Policja piszę notatkę. Zwracam się do ubezpieczyciela bez problemów wyceniają 5 tys. i dalej oki szybka wypłata i ja myślę że jest już po sprawie a jednak. Tatuś chłopaka się odwołuje w firmie ubezpieczeniowej co do wysokości odszkodowania. Wpada inny likwidator i wycenia szkodę na 3 tys. Przychodzi mi teraz z firmy ubezpieczeniowej pismo że mam zwrócić różnicę. Pytanie czy firma ubezpieczeniowa ma prawo żądać ode mnie różnicy czy mam olać sprawę.??
Pozdrawiam
Trzeba zarzadac od ubezpieczyciela uzasadnienia wystapienia roznicy w wycenie. Jezeli plot zostal naprawiony i sa na to dokumenty - faktury, to trzeba je przedlozyc i sprawa zalatwiona. W innym przypadku, jezeli rzeczywiscie pierwsza wycena byla bledna, to moga powolac sie na bezpodstawne wzbogacenie i trzeba bedzie zwrocic nadplacone odszkodowanie.
Bez wzgledu na wszystko, to ubezpieczyciel musi udowodnic, ze wyplacone odszkodowanie bylo wyzsze od poniesionej szkody - art.6 KC.

Powrót