Zwrot pieniędzy za niesprawny przedmiot

• Autor wątku Autor wątku haruna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

haruna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Bardzo proszę o pomoc. Zakupiłam przedmiot w lombardzie na allegro. Sprzęt doszedł, nie dość że niesprawny w 100% to jeszcze bez żadnej instrukcji,pudełka, dowodu zakupu itd.. ale nie o tym tu mowa. Odesłałam firmie przedmiot, czekałam na zwrot pieniędzy. Teraz mi piszą, że nie odesłałam dowodu zakupu i nie mogą mi zwrócić pieniędzy, bo zwrotu paragonu wymaga Urząd Skarbowy. Jak mam im zwrócić coś czego nie dostałam? Wydaje mi się, że to oszuści, co mogę w tej sytuacji zrobić, aby odzyskać pieniądze ?

płaciłaś za przedmiot przelewem? nie tylko paragon jest dowodem zakupu

haruna napisał:
Witam. Bardzo proszę o pomoc. Zakupiłam przedmiot w lombardzie na allegro. Sprzęt doszedł, nie dość że niesprawny w 100% to jeszcze bez żadnej instrukcji,pudełka, dowodu zakupu itd.. ale nie o tym tu mowa.

W jaki sposób odesłałaś? Na jakiej podstawie?

haruna napisał:
Wydaje mi się, że to oszuści, co mogę w tej sytuacji zrobić, aby odzyskać pieniądze ?

Prowadziłem działalność gospodarczą i nie musiałem wydawać dowodów zakupu np. paragonów jeśli spełniałem określone w ustawie warunki.

Ostatnia edycja:
hellyreaper napisał:
płaciłaś za przedmiot przelewem? nie tylko paragon jest dowodem zakupu
Tak, przelewem. Właśnie to wiem, że nie tylko paragon jest dowodem zakupu, lecz niestety sprzedający chyba o tym zapomniał....., albo chce uniknąć zwrotu kasy.

arturoooo napisał:
W jaki sposób odesłałaś? Na jakiej podstawie?

Umówiłam się z ową firmą, że odeśle im sprzęt pocztą a oni go sprawdzą czy rzeczywiście jest niesprawny, potwierdzili, że mam racje.
arturoooo napisał:
Prowadziłem działalność gospodarczą i nie musiałem wydawać dowodów zakupu np. paragonów jeśli spełniałem określone w ustawie warunki.
No właśnie, słyszałam, że nie trzeba.

Powrót