Zwrot pieniędzy za odwołane wydarzenie

• Autor wątku Autor wątku PM_PM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PM_PM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Parę dni temu napisałem do organizatora wydarzenia z prośbą o zwrot pieniędzy z tytułu zakupu biletów za odwołane wydarzenie.

Wydarzenie miało odbyć się w czerwcu i Pan organizator odpisał mi, że:

"Od 1 lipca do 14 sierpnia była możliwość wystąpienia o zwrot środków które byłyby zwrócone w terminie 180 dni zgodnie z ustawą tarczy kryzysowej.
Ta informacja była zarówno na fb jak i na stronie i jest tam dalej. Brak żądania zwrotu środków oznaczało akceptację na przeniesienie biletu na kolejny rok.

Niestety w tej chwili muszę odmówić ale jeżeli wydarzenie w 2021 nie mogłoby się odbyć to naturalnie po ewentualnym odwołaniu / przeniesieniu eventu można by się starać o taki zwrot. "

Następnie Pan organizator powołał się na :

https://www.gov.pl/web/gov/zwroc-wp...9Gj9-NFb0QxNxsUp2EQdnhKfDGtnwuaUjVEKMVOHf1J3Q

Po kilku kolejnych mailowych zwrotnych odpowiedziach, Pan organizator się ugiął i oznajmił, że po 180 dniach licząc od mojej prośby mailowej, zwróci pieniądze.

Cała rozmowa była bardzo nie przyjemna i nauka z tego taka, że trzeba walczyć o swoje. Domyślam się, że wielu uczestników z zagranicy machnęło ręką i nie dostali zwrotu.

Zastanawia mnie tylko, czy faktycznie organizator ma prawo zwlekać 180 dni ze zwrotem. Czy istnieje inna podstawa prawna w takiej sytuacji. Sytuacja jest o tyle skomplikowana, że termin wydarzenia pokrywał się z pandemią.

Pozdrawiam
PM

Powrót