Zwrot pieniędzy za telefon

• Autor wątku Autor wątku darkness24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

darkness24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam, piszę ponieważ potrzebuje porady dotyczącej reklamacji z tytułu wady prawnej. Telefon który zakupiłem w Lipcu 2014 okazał się być kradziony. Został on zakupiony na mojego szefa gdyż mi w tym momencie brakowało pieniędzy, więc to na niego była wystawiona faktura vat. Brakującą kwotę dla szefa oddałem oczywiście. W dniu wczorajszym telefon został zarekwirowany przez prokuraturę wraz z wszelkimi akcesoriami oraz fakturą vat. Podczas przesłuchania opowiedziałem dokładnie sytuację z zakupem (tj. Telefon kupiony na szefa, który spłaciłem więc to ja chyba jestem właścicielem).

Chciałbym złożyć pisemną reklamację dla sprzedającego, problem w tym że nie wiem czy dane konsumenta w reklamacji powinny być moje, czy osoby na którą wystawiona była faktura.
Mam wszystkie dokumenty - kopię faktury (oryginał zabrała policja) oraz odpis odbioru telefonu oraz faktury przez policję. Rozumiem, że należy wykonać kserokopię w.w dokumentów i złożyć wraz z pisemną reklamacją - czy mogę te dokumenty złożyć osobiście sprzedającemu, ponieważ mieszka on w tym samym mieście i mam możliwość skontaktowania się z nim ? Domyślam się, że powinienem wtedy zostawić sobie kopię reklamacji podpisanej przez sprzedającego ?

Znalazłem na tym forum pełnomocnictwo do składania reklamacji. Tak więc już chyba wszystko wiem - pełnomocnictwo w 2 kopiach, podobnie reklamacja którą sprzedający podpiszę mi jako potwierdzenie odbioru.

Powrót