Zwrot pieniedzy za towar , w jakim czasie powinnam otrzymac?

• Autor wątku Autor wątku sylwia821205
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylwia821205

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam , mam problem bo nie mogę znaleźć w przepisach ile czasu ma sprzedający na oddanie mi pieniędzy za zwrócony towar .
Odesłałam mu telefon a on mi napisał ze odda pieniądze gdy jego dystrybutor otrzyma pieniądze od firmy u której kupił telefon i przekaże jemu .
Wiem ze to nie zgodne z prawem aby tak mnie przetrzymywał i chciałabym mu przesłać odpowiednie pismo zawierające przepis prawny ze musi mi oddać pieniądze w jakim określonym czasie a nie wtedy gdy jemu zwrócą ....ale nigdzie nie mogę znaleźć takiego zapisu prawnego .
Bardzo proszę o pomoc bo to nie jest mala kwota .

Kto jest sprzedawcą, kto kupującym, na jakiej podstawie zwrócono telefon?

Jak kupiłam telefon na alegro , po czym oddalam na reklamacje bezposrednio do firmy telefonu (do gwaranta) bo mial wady , nie naprawiono go i oddano nowy mi ale tez ten nowy mial ta sama wade i znow go oddalam to mi odeslali ( firma telefonu-gwarant) ten pierwszy ktory reklamowalam , wiec skontaktowalam sie ze sprzedajacym z alegro i poinformowalam ze chce zwrocic telefon bo ma wady ktorych nie mozna naprawic ani wymienic juz na nowy bo nie maja takich modeli rowniez firma wyslala pismo dla tego sprzedajacego aby zwrocil mi pieniadze za telefon . Sprzedajacy sie zgodzil , otrzymal telefon oraz to pismo od firmy telefonu ale odpisal wowczas ze ja musze czekac na pieniadze dopoki on ich nie dostanie , zacytuje z maila dokladnie..:"

Potwierdzam otrzymanie telefonu
Telefon został odesłany do dystrybutora
Dystrybutor potwierdził odesłanie do producenta
Na tym etapie oczekujemy na wpłatę tj ; dystrybutor od producenta ,
następnie my od dystrybutora po czym Pan otrzyma wpłatę od nas
Do tego czasu proszę o cierpliwość ponieważ nie od nas zależy w jakim
czasie producent dokona wpłaty z tytułu zwrotu telefonu" koniec cytatu..

Witam , bardzo prosze o pomoc z tymi przepisami bo pieniedzy wciaz nie mam a czas leci . Jak moge je odzyskac ?

Powrót