P
placek666
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Szanowni Państwo,
jako iż jest to mój pierwszy post to chciałem się przywitać - także witam.
Jest to mój pierwszy post na tego typu forum, także nie jestem pewien czy pytanie zadaję w odpowiednim dziale i w odpowiedniej formie, za co z góry przepraszam.
Dnia 31.03 złożyłem zamówienie przedpremierowe na grę "***" od producenta, który siedzibę swoją ma w Londynie. Gra nie ma wyznaczonej daty premiery, a pieniądze zostały już ściągnięte z mojego konta. Chciałbym jednak anulować to zamówienie i starać się o zwrot pieniędzy. Kontaktowałem się bezpośrednio z producentem gry i odmówił on zwrotu pieniędzy, tłumacząc się zapisem w umowie z użytkownikiem, tj:
No i teraz tak, rozumiem zapis tej umowy, ale jak to się ma do unijnego prawa konsumenta (? - nie znam dokładnie nazwy), który mówi:
Bardzo proszę o opinię, czy faktycznie mam prawo do starania się o zwrot pieniędzy i jeśli tak, to jakie kroki podjąć, by odzyskać pieniądze od sprzedawcy.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
moderacja
jako iż jest to mój pierwszy post to chciałem się przywitać - także witam.
Dnia 31.03 złożyłem zamówienie przedpremierowe na grę "***" od producenta, który siedzibę swoją ma w Londynie. Gra nie ma wyznaczonej daty premiery, a pieniądze zostały już ściągnięte z mojego konta. Chciałbym jednak anulować to zamówienie i starać się o zwrot pieniędzy. Kontaktowałem się bezpośrednio z producentem gry i odmówił on zwrotu pieniędzy, tłumacząc się zapisem w umowie z użytkownikiem, tj:
6.4 Pre-ordering
6.4.1 By pre-ordering the product, you are authorizing Battlestate Games Limited to automatically charge your account immediately upon submitting the pre-order, and you agree that you will be authorized to participate in beta testing of the product and to download the product and use the Service when it becomes available. The amount you pay will be held with Battlestate Games Limited as a Non-Refundable Deposit (NRD). The NRD amount is clearly shown on the Product webpage, and it represents the full purchase price of the Product. Any NRD collected is non-transferable.
No i teraz tak, rozumiem zapis tej umowy, ale jak to się ma do unijnego prawa konsumenta (? - nie znam dokładnie nazwy), który mówi:
(Guarantees, cancelling and returning your purchases - Your Europe)If you bought a good or a service online or outside of a shop (by telephone, mail order, from a door-to-door salesperson), you also have the right to cancel and return your order within 14 days, for any reason and with no justification.
Bardzo proszę o opinię, czy faktycznie mam prawo do starania się o zwrot pieniędzy i jeśli tak, to jakie kroki podjąć, by odzyskać pieniądze od sprzedawcy.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
moderacja
Ostatnią edycję dokonał moderator: