Zwrot Pieniędzy.

• Autor wątku Autor wątku MultiX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MultiX

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam pytanie. robiłem przelew na czyjeś konto na kwotę 400zł i pomyliłem liczę jedną (numer rachunku) i kasa została zaksięgowana na czyimś innym koncie. napisałem reklamacje do banku i prośbę o zwrot pieniędzy i uzyskałem informacje że osoba na której koncie zostały pieniądze zaksięgowane odmówiła ich zwrotu

§ 9 ust.2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 10.12.2001, sprawie szczególnych zasad rachunkowości banków (Dz.U 2001 nr 149 poz 1673 ze zmianą wynikającą z Dz.U 2002 nr 157 poz 1314), za dowód księgowy uznaje się zlecenie płatnicze (dyspozycję Klienta) zawierające co najmniej numer rachunku beneficjenta. W rozporządzeniu mowa jest również o tym, że zlecenie może zawierać nazwę odbiorcy, nie jest to jednak element konieczny. W związku z powyższym księgowanie płatności w oparciu o poprawny numer rachunku odbiorcy, jest zgodne z obowiązującymi przepisami.

Co zrobić w takich przypadkach w końcu to nie 20zł że można olać sprawę. proszę o pomoc.

proszę o pomoc.

Pozdrawiam. Przepraszam jak pomyliłem kategorie.

Z tego co się orientuję jeżeli sam nie zdążyłeś anulowac przelewu przed jego zaksięgowaniem oraz po reklamacji strona która otrzymała nie wyraża zgody na jego zwrot to jest pozamiatane.
Nie można nawet złożyć powództwa do sądu gdyż nie mamy osoby bezpodstawnie wzbogaconej a bank takiej informacji wiadomo z jakich przyczyn nam nie udzieli :(

SlawkoBoy właśnie można założyć sprawę w sądzie cywilnym o bezpodstawne wzbogacenie.

[cytat="MultiX"]SlawkoBoy właśnie można założyć sprawę w sądzie cywilnym o bezpodstawne wzbogacenie.[/cytat]

No to jestem ciekaw komu ją założysz znasz człeka któremu wpłaciłes pieniądze 8) :?:
Jak napisałem bank Ci takich informacji nie udzieli bo istnieje ochrona danych osobowych.
A sąd się sprawą może i zajmie (może wystąpić do banku o udzielenie tej informacji) ale koszty sprawy przerosną lub będą bliskie bezpodstawnemu wzbogaceniu :roll: i obciążą Ciebie
Tak więc :(

Powrót