Zwrot podatku (PIT) z postępowania komorniczego

• Autor wątku Autor wątku KaRolthas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KaRolthas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Cześć

W maju 2019 dostałem od komornika zaległe z 2017 roku wynagrodzenie od byłego pracodawcy - był mi dłużny około 5000 zł. Podatek od tego przychodu zapłaciłem więc w roku 2019. A przynajmniej tak mi się wydaje bo formularz PIT od pracodawcy z 2017 roku, był wypełniony na 0. W sierpniu 2019 znalazłem nową pracę, ale załapałem się już na zerowy PIT i podatku do końca roku nie płaciłem. Czy w takim przypadku, nie powinienem dostać zwrotu podatku od kwoty, którą dostałem od komornika? Wszak przychód ten uzyskałem w roku 2019 a nie 2017.

Pozdrawiam

A przychód uzyskany poprzez komornika wykazałeś w zeznaniu za 2019 ?

A musiałem? Z tego co wiem, to pracodawca wysyła PIT do urzędu skarbowego.

Dostałeś od komornika PIT-11? Ująłeś go w PIT rocznym za 2019 rok?

Od komornika nic takiego nie dostałem. Jedynie pieniądze :D i powiadomienie o zakończeniu postępowania.

Powinieneś otrzymać PIT-11. Skontaktuj się z komornikiem i zapytaj go.

Dobra, mam ten PIT-11, co dalej?

Ten PiT zawiera tylko informacje o składkach od poprzedniego pracodawcy, u którego pracowałem na początku 2017 roku - nie powiązanego ze sprawą. Nie ma tam nic odnośnie pracodawcy, który był mi dłużny pieniądze. Niczego takiego nie ujmowałem.

Ten PiT zawiera tylko informacje o składkach od poprzedniego pracodawcy,
W PIT zazwyczaj ujęty jest przychód uzyskany/wypłacony w danym roku - przychód, koszty, dochód, składki ZUS, składka zdrowotna i zaliczka na podatek.

Powrót