Zwrot podatku - umowa zlecenie .

• Autor wątku Autor wątku veg1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

veg1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Moj calkowity dochod na umowe zlenie wyniosl 3000zl netto. 19% zadatku podatkowego wniosl moj zleceniobiorca. Czy moge ubiegac sie o zwrot tego zadatku z tytulu iz moje dochody nie przekroczyly kwoty wolnej od podatku tj . : 3 013,37 zl.

Dziekuje z gory za odpowiedzi

Pozdrawiam oraz Wesolych Swiat.
Piotr

Po otrzymaniu od zleceniodawcy informacji PIT 11/8B, będzie Pan musiał wypełnić roczne zeznanie podatkowe na druku PIT 37.
Jeśli był to jedyny Pana przychód w roku podatkowym, to wpłacona zaliczka będzie zwrócona przez US w ciągu 3 m-cy od daty złożenia zeznania rocznego.

Witam mam pytanie otóż moje dochody netto za poprzedni rok za umowę zlecenie wyniosły ok 6000. Czy w związku z tym mogę wystąpić w rozliczeniu o zwrot podatku jaki mi odciągano? I jeżeli tak to ile mogę uzyskać pieniędzy Proszę pilnie o odpowiedź

Janusz M. napisał:
Po otrzymaniu od zleceniodawcy informacji PIT 11/8B, będzie Pan musiał wypełnić roczne zeznanie podatkowe na druku PIT 37.
Jeśli był to jedyny Pana przychód w roku podatkowym, to wpłacona zaliczka będzie zwrócona przez US w ciągu 3 m-cy od daty złożenia zeznania rocznego.

Bardzo nietypowa sytuacja: W roku 2007 córka zarobiła na umowę zlecenie kwotę nie powodującą obowiązku podatkowego. W 2008 roku, w swej i mojej nieświadomości, nie złożyła zeznania celem odzyskania podaktu. Czy dziś w 2009 roku możliwe jest złożenie zeznania za rok 2007 i otrzymanie zwrotu podatku? Dochód wyniósł 1475 złotych.
Bardzo proszę o poradę.

Tak - wraz z dołączonym wyjaśnieniem złożenia zeznania po terminie.

marcya napisał:
Tak - wraz z dołączonym wyjaśnieniem złożenia zeznania po terminie.

Dziękuję za szybką odpowiedź marcya!
Tak jeszcze na zakończenie, jaką formę ma mieć owo wyjaśnienie?
Zwykłe kilka zdań na kartce papieru, czy tez istnieją jakieś druki, formularze albo ustalone reguły :?:

nairda2002 napisał:
Witam mam pytanie otóż moje dochody netto za poprzedni rok za umowę zlecenie wyniosły ok 6000.
...ciach...

Kwota nie powodująca obowiązku podatkowego za 2008 rok wynosi chyba 3089,- PLN.
Jeśli zatem dochód przekroczył ten limit (a przekroczył) zwrot podatku nie przysługuje, chyba, że płatnik odprowadził większy podatek niż wynikałoby to z obowiązujących przepisów.

Nie ma przeznaczonych do tego celu formularzy czy druków. Należy podać powody dla których zeznanie nie zostało złożone w obowiązującym terminie i wnieść o ewentualne odstąpienie od ukarania.

nairda2002 napisał:
Witam mam pytanie otóż moje dochody netto za poprzedni rok za umowę zlecenie wyniosły ok 6000. Czy w związku z tym mogę wystąpić w rozliczeniu o zwrot podatku jaki mi odciągano? I jeżeli tak to ile mogę uzyskać pieniędzy Proszę pilnie o odpowiedź

Nie - kwota wolna od podatku w 2008 roku to 3091 zł.

slado napisał:
zwrot podatku nie przysługuje, chyba, że płatnik odprowadził większy podatek niż wynikałoby to z obowiązujących przepisów.
Proszę nie zapominać, że to była umowa zlecenie. Przy obliczaniu podatku od umowy zlecenia nie uwzględnia się kwoty zmniejszającej podatek. Wobec tego nastąpi zwrot. :)

Powrót