Zwrot podatku za zakupy w Internecie? (USA, Wielka Brytania)

• Autor wątku Autor wątku stranded
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stranded

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witajcie! :)

Mam pewne pytanie i generalnie nie mam zielonego pojęcia kogo o to spytać a szukałem nawet jakichś oficjalnych źródeł w polskim prawie, wyszło na to że trafiłem na Wasze forum.

A więc do rzeczy:

Od prawie dwóch lat kupuję gry w sklepie internetowym (Welcome to Steam), którego siedziba do niedawna mieściła się tylko w USA (stan Waszyngton, miasto Seattle). Wówczas zostawał pobierany podatek VAT (w wysokości 19%) do każdej zakupionej gry.

Natomiast od grudnia 2008 firma ta sprzedaje oprogramowanie w € zamiast $ a jej siedziba dla klientów z Europy została przeniesiona do Wielkiej Brytanii (London).

Pytanie brzmi: Czy da radę od takiej firmy odzyskać podatek VAT, którego w zasadzie przecież nie powinien płacić podatku kupując produkt w innym kraju (nawet we wspólnocie europejskiej).

Jak znam życie pewnie się mylę, ale wolę się upewnić korzystając z Waszej pomocy. Forum znalazłem przez znajomego ;)

Z góry bardzo dziękuję za pomoc w tej kwestii!

stranded napisał:
podatek VAT, którego w zasadzie przecież nie powinien płacić
Skąd to radosne przeświadczenie ?:) Kupujesz w Unii, jesteś "obywatelem" Unii to Vat bulisz. Nie ma bata.Europoseł bierze miesięcznie ponad 100 tys. pln :)
Już prędziej jak kupowałeś w Steam USA to Ci powinni odliczyć Vat.

Ostatnia edycja:
ilead napisał:
Już prędziej jak kupowałeś w Steam USA to Ci powinni odliczyć Vat.
I, chyba, doliczyć polski VAT.

O ile dobrze kojarzę, to tak wyglądało na granicy polsko-niemieckiej przed wejściem do Unii:
Niemieccy celnicy (w uproszczeniu) zwracali niemiecki VAT, a potem się towar chowało przed polskimi aby nie narzucili polskiego VATu. :)

Powrót