zwrot podatku

• Autor wątku Autor wątku m17essi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m17essi

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam
Mam 2 pytania:
1. czy dostanę cały zwrot podatku jeśli zarobiłem 4600zł za(Prawa autorskie i inne prawa z art. 18 ustawy) a zaliczka pobrana to 456zł i zarobiłem też 950zł za (Umowa zlecenie i o dzieło) a zaliczka pobrana to 144zł, to czy dostanę tego zwrotu podatku te 456=144 czyli 600zł mi zwrócą czy mniej, bo ktoś mi mówił że całości(600zł) nie dostanę, ale ktoś inny mi mówił że jeśli jestem uczniem to dostanę 100% zwrotu czyli 600zł, aha i mam jeszcze taką kartkę na darowiznę na 58,5zł(krew oddawałem)to czy te 58,5 doliczą mi do tych 600zł i razem otrzymam 658,5zł(jeśli mi zwrócą całość podatku)?
2.otóż mam niespłacony mandat od policji i rok temu bez mojej wiedzy cały zwrot podatku poszedł na spłatę mandatu, i teraz też mam jeszcze trochę do spłacenia mandatu i też mi pewnie zabiorą z podatku i czy da się jakoś zrobić żeby mi nic nie zabrali z podatku(wiem da się zrobić mam pójść opłacić mandat-ale ta opcja odpada) i jeśli da się zrobić to jak?

dzięki,proszę niech ktoś odpowie

1. Zwrotu całego zapłaconego podatku Pan nie dostanie. Kwota wolna od podatku za rok 2008 wynosi 3089 zł
Darowizna na cele krwiodawstwa jest ulga odliczaną od dochodu a nie od podatku. Tak więc od uzyskanego dochodu (4600 zł) może Pan odliczyć 58,5 zł i od kwoty uzyskanej w ten sposób obliczyć podatek.

2. Bez Pana wiedzy... Długi trzeba spłacać, w przeciwnym razie dochodzi do egzekucji. Zrobić się nic nie da.

elo
czy mogę od dochodu odliczyć oddaną krew w 2007 roku(w 2008 roku jej nie odliczałem)bo jestem uczniem mam 21lat i mój dochód wyniósł 3160zł a dochód po odliczeniu to 3101,5zł(darowizna na krew 58,5zł) i przez to że o te parę zł mam za duży dochód rodzicom nie przysługuje ulga na mnie(1173zł) a jakbym mógł odliczyć tę krew oddaną w 2007roku to wtedy mój dochód byłby niższy niż te 3089zł i by ulga na mnie przysługiwała

Powrót