D
daras23
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam mam pytanie w maju biuro doradztwa podatkowego rozliczało mnie z podatku w Niemczech za 2012 rok rozliczyli mnie tak że decyzja przyszła na zero bo do zwrotu było tylko 140euro i urząd chce to sobie zabrać na poczet nie zapłaconego podatku kościelnego (było pisane oddwołanie jest aktualnie cały czas nie odpisane czy się zgadzam) ,w tym tygodniu w innym biurze składam dokumenty na kindergeld i miła pani poinformowała mnie że rozliczenie zostało źle zrobione do zwrotu powinno być około 1700euro ponieważ tamta firma rozliczyła mnie indywidualnie a nie wspólnie(tamta firma wytłumaczyła się tym że moja żona w 2012 roku zarobiła ponad 25tyś złotych i nie mogli wspólnie rozliczyć)dokumenty czyli kartę podatkową i decyzje wysłałem dla upewnienia się do jeszcze innej firmy zajmującą się rozliczeniami w Niemczech i oto ich odpowiedz ,, sprawdziłyśmy to i jest Pan rozliczony indywidualnie. Gdyby rozliczyli Pana z żoną to byłoby do zwrotu 730 euro (bez ulg) z ulgami byłoby pewnie jeszcze więcej" i teraz moje pytanie człowiek ciężko pracował przez cały rok liczył na zwrot czy ja mogę coś z tym jeszcze zrobić bo tamta firma jeszcze się tłumaczy że też nie są alfą i omegą(wychodzi na to że nie wszystko wiedzą) i według nich rozliczyli mnie prawidłowo co ja mogę jeszcze zrobić proszę o pomoc