Zwrot podatku

• Autor wątku Autor wątku daras23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daras23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam pytanie w maju biuro doradztwa podatkowego rozliczało mnie z podatku w Niemczech za 2012 rok rozliczyli mnie tak że decyzja przyszła na zero bo do zwrotu było tylko 140euro i urząd chce to sobie zabrać na poczet nie zapłaconego podatku kościelnego (było pisane oddwołanie jest aktualnie cały czas nie odpisane czy się zgadzam) ,w tym tygodniu w innym biurze składam dokumenty na kindergeld i miła pani poinformowała mnie że rozliczenie zostało źle zrobione do zwrotu powinno być około 1700euro ponieważ tamta firma rozliczyła mnie indywidualnie a nie wspólnie(tamta firma wytłumaczyła się tym że moja żona w 2012 roku zarobiła ponad 25tyś złotych i nie mogli wspólnie rozliczyć)dokumenty czyli kartę podatkową i decyzje wysłałem dla upewnienia się do jeszcze innej firmy zajmującą się rozliczeniami w Niemczech i oto ich odpowiedz ,, sprawdziłyśmy to i jest Pan rozliczony indywidualnie. Gdyby rozliczyli Pana z żoną to byłoby do zwrotu 730 euro (bez ulg) z ulgami byłoby pewnie jeszcze więcej" i teraz moje pytanie człowiek ciężko pracował przez cały rok liczył na zwrot czy ja mogę coś z tym jeszcze zrobić bo tamta firma jeszcze się tłumaczy że też nie są alfą i omegą(wychodzi na to że nie wszystko wiedzą) i według nich rozliczyli mnie prawidłowo co ja mogę jeszcze zrobić proszę o pomoc

Z tego, co piszesz trudno powiedzieć, czy ta perwsza firma popełniła błąd. Dlatego trudno powiedzieć, że piszesz, że żona zarobiła "ponad 25 tys. zł.". Nie piszesz, Ile ponad te 25 tys. zł? A to jest ważne, ponieważ chodzi o to, że to wspólne, małżeńskie, korzystne opodatkowanie możliwe jest za rok 2012, tylko w wówczas, jeśli dochód Twojej małżonki w roku 2012 nie przekroczył 8002,-Euro. Jeśli zatem nie przekroczył (jest to przecież więcej niż 25 tys. zł.), to oczywiście możliwe było wspólne, małżeńskie opodatkowanie. A przy takim wspólnym opodatkowaniu małżeńskim kwota wolna od podatku od dochodu łącznego małżonków wynosi za rok 2012, 16.008,-Euro. Jeśli zatem podatek naliczony byłby od Waszego wspólnego dochodu, to kowta 16.008,- byłaby wolna od podatku, a od nadwyżki (jeśli taka była), odliczone byłyby jeszcze ulgi. Ale wszystko to byłoby możliwe, jeśli małżonka w 2012 roku nie zarobiła więcej niż 8.004,- Euro.
W każdym razie, już za rok 2012 można było złożyć w niem. Finanzamt-cie wspólne, małżeńskie oświadczenie, gdzie jeden z małżonków żyje w jakimś kraju Unii, a drugi małżonek pracuje w Niemczech i w Niemczech podlega opodatkowaniu. Wynika to z przepisów § 26 Einkommensteuergesetz (niem. ustawa o podatku dochodowym). Korzyść z tego jest taka, że ta wolna od podaktu kwota jest dwa razy wyższa, niż przy pojednynczym opodatkowaniu. Przy pojednynczym opodatkowaniu jednego małżonka w Niemczech ta wolna kwota wynosi 8.004,- Euro, a przy wspólnym opodatkowaniu ta wolna od podatku kwota wyosi 16.008,- Euro. Poza tym progresja (czyli wzrost stawek podatku w tabeli podatkowej) jest przy małżonkach mniejsza, aniżeli przy pojednynczym opodatkowaniu. Ta małżeńska tabela nazywana jest potocznie "Splittingtabelle" i jest korzystniejsza o tabeli podstawowej (Grundtabelle).
Problem widzę jednak, gdzie indziej: Otóż, wątpię, aby można było już po wydaniu decyzji podatkowej zmienić to pojedyncze opodatkowanie na opodatkowanie małżeńskie, czyli wspólne. Nie piszesz dokładnie, w jakim stanie jest ta sprawa, dlatego nie mogę u jednoznacznie Ci napisać, czy taka zmiana oświadczenia podatkowego jest jeszcze możliwa.

Ostatnia edycja:
Powrót