zwrot podatku

• Autor wątku Autor wątku tomex11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomex11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam

Mam pytanie ...Pracowałem na umowę zlecenie i zarobiłem brutto około 9 tysięcy , a zwrotu podatku dostałem zaledwie około 450 zł , a przecież chyba powinienem dostać sporo większy zwrot od podatku bo 9000 x 17% to jest 1530 zł ,a maksymalny zwrot to 1360 zł.. ? Nie wiecie jak to jest bo przecież jakbym zarobił sporo więcej to dostał bym 525 zł, a ja nawet tyle nie dostałem... a i nie miałem żadnych komorników ani mandatów bo pytałem się w urzędzie skarbowym

proszę o odpowiedz osoby , które się na tym znają

z góry dziękuję

pozdrawiam

Podstawa opodatkowania to nie kwota brutto. Podaj dane z PIT-11.

ok rozumiem , że podstawa opodatkowania to nie kwota brutto

i teraz pytanie czy jeśli brutto się przekroczy 8000 zł to kwota wolna się zmniejsza... od tej maksymalnej 1360 zł? bo jeśli tak to jest to przekręt , który podają we wszystkich media bo wynikało by z tego , że ta kwota wolna od podatku jest tylko dla emerytów, rencistów i osób na umowach o dzieło, a dla osób na umowach o prace i zleceniu już nie...?

bo według moich obliczeń zaliczka na podatek na umowie o pracę lub umowie zlecenie przy każdych zarobionych 4000 brutto wynosi około 200 zł, a z tego wynika , że jeśli kwota wolna od podatku będzie 30 000 zł i na każdym portalu i w każdych mediach podają , że wtedy kwota wolna od podatku jest 5100, a przecież to w życiu tyle nie wychodzi ,żeby było 5100 zwrotu od podatku to kwota brutto musiała by być około 90 000 zł... wychodzi mi , że kwota zwrotu od podatku na umowie o prace lub zleceniu wychodzi około 5% od kwoty brutto.. dobrze liczę?

Ostatnia edycja:
Nie rozpatruj każdego przychodu jako źródła zwrotu podatku. Tak jak napisałam podstawa opodatkowania to nie kwota brutto - kwota brutto jest pomniejszana o składki ZUS i koszty uzyskania przychodu. Nie każdy "podatek" to proste przemnożenie podstawy i stawki podatku - odejmuje się od niego składkę zdrowotną.

Powrót