Zwrot połowy kredytu konsumenckiego a rozdzielność majątkowa

• Autor wątku Autor wątku Lukasz19800206
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukasz19800206

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam, jestem w trakcie podziału majątku i męczy mnie pewna rzecz. Mój prawnik twierdzi że temat jest śliski i zależy od sędziego jak potraktuje ten temat.

1 marca kupiłem samochód na kredyt. Kredyt w wysokości 17 tyś zł (26 tyś do spłaty). Samochód kosztował 13 tyś do tego OC + Opony + opłaty razem około 15500. Pozostałą kwotę wydałem na dzieci. Z dniem 20 marca wyprowadziłem się z domu po awanturze (wówczas jeszcze żony). Byliśmy wówczas w trakcie rozwodu. Wyprowadziłem się ze względu na moje bezpieczeństwo. Uzyskałem rozdzielność majątkową ze wsteczną datą wyprowadzki (założyłem sprawę w tym celu)
W skrócie:
1 marca kupiłem samochód biorąc kredyt konsumpcyjny
20 marca dzień ustania wspólnoty majątkowej
10 kwietnia pierwsza spłacona rata z majątku osobistego i każda kolejna.

Moja była żona w podziale majątku podała mój samochód do podziału. Jest to skrajnie niesprawiedliwe bo ja go spłacałem. Jak waszym zdaniem może być rozstrzygnięcie sądu? Czy jeśli sąd uwzględni ten samochód w podziale to będę mógł w innym postępowaniu żądać zwrotu połowy kredytu?

Lukasz19800206 napisał:
Moja była żona w podziale majątku podała mój samochód do podziału.
Środki uzyskane w ramach kredytu były wspólne. Samochód został zakupiony w trakcie trwania wspólności majątkowej za te wspólne środki więc stanowi składnik majątku wspólnego a więc i przedmiot do podziału. Jeżeli uznać, że kredyt miał na celu sfinansowanie zakupu przedmiotu potrzebnego do realizacji potrzeb rodziny to do spłaty zobowiązania kredytowego obowiązani są oboje małżonkowie solidarnie. Jeżeli zaś po ustaniu wspólności spłacał Pan zobowiązanie solidarne to może Pan żądać w sprawie o podział majątku rozliczenia (zwrotu) połowy każdej raty, która została spłacona do zakończenia sprawy. Po zakończeniu sprawy o podział majątku może Pan żądać zwrotu kolejnych rat.

Powrót