Zwrot poniesionych kosztów za montaż

• Autor wątku Autor wątku kruszynka9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kruszynka9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam
Jakiś czas temu dokonałam wymiany rozrządu w warsztacie. Części zakupiłam sama w sklepie motoryzacyjnym na paragon. Po kilku dniach pompa wody zaczęła bardzo głośno pracować. Pojechałam do warsztatu gdzie pompa została wymieniona na nową i od tego czasu wszystko pracuje prawidłowo. Musiałam jednak ponieść koszty zakupu nowej pompy i ponownego montażu kpl. rozrządu (około 250zł). Postanowiła reklamować wadliwą pompę i żądać zwrotu poniesionych kosztów za ponowny montaż (mam paragon z warsztatu). Pan w sklepie gdzie kupowałam części poinformował mnie, że w związku z tym iż żądam dodatkowych kosztów proces rozpatrzenia reklamacji wydłuży się nawet do miesiąca. Skoro brałam części na paragon to proces reklamacji nie powinien trwać dłużej niż 14 dni od zgłoszenie. Czy fakt że żądam zwrotu dodatkowych kosztów uprawnia sprzedawcę do wydłużenia czasu rozpatrzenia zgłoszenia?
Dziękuję za odp

Rękojmia
Do zgłoszenia dołączyłam paragony z warsztatu za pierwszy i ponowny montaż oraz opinię mechanika.

To byl zakup w celu zwiazanym z dzialalnoscia gospodarcza lub zawodowa? Auto sluzy Ci do takiego celu?

Samochód prywatny nie związany z działalnością gosp.

Czyli na jakiej zasadzie jest rozpatrywane zgłoszenie:o

Nie ma go obecnie przy sobie ponieważ jestem w pracy z tego co pamiętam to wygląda to tak :
1. tytuł zgłoszenia to chyba Zawiadomienie o niezgodności towaru z umową (Pan w sklepie wprowadził wszystkie dane do swojego programu i dostałam wydruk do podpisu i 2 egzemplarz dla mnie)
2. dane sklepu
3. moje dane
4. opis samochodu w którym zamontowano pompę
5. szczegóły dotyczące montażu/demontażu jak data, przebieg, kto montował
6. opis usterki
7. moje roszczenia

zwrot pieniążków za pompę + kosztów za ponowny montaż

Ale to sprzedawca miał taką opcję do wyboru w programie (zwrotu kosztów za pompę). W takim razie gdybym wybrała opcję wymiany lub naprawy (w tym przypadku jest to niemożliwe) czy wtedy moje zgłoszenie jest prawidłowe + oczywiście koszty.

Chodzi dokładnie o to, że sprzedawca przedstawił mi 3 opcje załatwienia sprawy pompy: wymiana, naprawa, korekta paragonu i zwrot kasy. Wiem, że nie mogę żądać zwrotu gotówki ale sam zaproponował taka opcję.

I czy w przypadku żądania zwrotu poniesionych kosztów termin rozpatrzenia reklamacji może zostać wydłużony przez sprzedawcę bez konsekwencji.

Powrót