Zwrot pożyczki bez podpisanej umowy

• Autor wątku Autor wątku Maretta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maretta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich Forumowiczów,

Zwracam się do Państwa z prośbą o poradę w następującej kwestii. Końcem ubiegłego roku pożyczyłam 6.000 zł od kuzynki. Nie podpisałyśmy żadnej umowy, pieniądze dostałam do ręki. Ustaliłyśmy, iż cała kwota zostanie zwrócona do końca września br. Wczoraj dostałam pismo z kancelarii, iż kuzynka wzywa mnie do zwrotu pożyczki do końca czerwca 2012 oraz 10% odsetek za każdy miesiąc począwszy od stycznia 2012. Niestety kuzynka nie rozmawia ze mną. Bardzo proszę o sugestie rozwiązanie w/w sprawy. Oczywiście jestem gotowa oddać kwotę w ratach po 1000 zł, zależy mi by nie płacić odsetek.

Pozdrawiam i z góry dziękuję,

A masz swiadkow na to co ustalalyscie ?
Tymi 10% za kazdy miesiac sie nie przejmuj bo ustawodawca ustalil maksymalne odsetki i nikt nie moze sobie wymyslac wlasnych.

Dziękuję za odpowiedź Regand :) świadkiem był mąż kuzynki, ale z przyczyn wiadomych nie mogę na niego liczyć... a czy mógłbyś podpowiedzieć mi jakie są maksymalne odsetki. dziękuję pięknie za pomoc!

Krzysztof Czajkowski napisał:
13% w skali roku.

To są odsetki ustawowe, a nie maksymalne (maksymalne wynoszą aktualne 25 % w skali roku), to tak na marginesie. Natomiast oczywiście masz rację, że ta kuzynka może żądać właśnie odsetek ustawowych, wynoszących wspomniane 13 % w skali roku i że żądanie 10 % w skali miesiąca jest wzięte z Księżyca.

Odpowiedziałem, jakie odestki mogą być makysmalnie naliczone w tym przypadku, a pisanie "sztuki dla sztuki" - jak w przypadku pisania jakie są maksymalne odestki, przewdziane przez kc - jest wg mnie zbędne.

Powrót