Zwrot pożyczki współwłaścicielom

• Autor wątku Autor wątku SMay
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SMay

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Mam prośbę o pomoc w rozwianiu moich wątpliwości. Załóżmy że istnieje 2 wspólników, którzy pożyczyli swojej firmie pewną kwotę na umówiony procent. Są to dwaj, jedyni współwłaściciele tej firmy. Przy likwidacji spółki obu im należy się zwrot tej pożyczki w stopniu/podziale w jakim użyczyli spółce kapitału. Spółka miała straty i nie odda wspólnikom wszystkiego(ma jakieś 50%).

PYTANIE: Czy wspólnikom należy się zwrot w wysokości odpowiadającej procentowemu udziałowi w kwocie pożyczki? Czy też jeden z wierzycieli(ten większy) może teoretycznie dostać więcej wskutek tego, iż pożyczka była oprocentowana(czyli jeśli on pożyczył firmie więcej, to przysługują mu relatywnie większe odsetki).

Jak to jest? Dostają tyle ile zostało w spółce(podzielone według skali pożyczki) czy też do tego wlicza się oprocentowanie tej pożyczki?(spółka nie ma teraz kapitału nawet na zwrócenie całej pożyczki - nie mówiąc o odsetkach).

Przepraszam że ponawiam ale sprawa jest dla mnie ważna. Będę wdzięczny za pomoc.

z o.o.

Ja mam 15% udzialow a wspolnik reszte. Firma zalozona z kapitalem 50 000. Reszte dodano firmie w formie pozyczki od nas(ode mnie i wspolnika). Firma dzieki temu miala razem 200 000 (50 000 kapitalu i reszte pozyczki)....100 000 strat. Czy przy podziale tego co zostalo wspolnikom przysluguja kwoty adekwatne do wielkosci wniesionej pozyczki czy tez do tego dochodza jeszcze odsetki?

Bo jesli liczy sie tez odsetki to temu ktory wiecej pozyczyl przyslugiwalo by wiecej - prawda? Zalozmy ze pozyczono kase firmie 5 lat temu...na 5% rocznie....bez skladania bedzie to 25% od kwoty...co innego 25% od kwoty 30 000 a co innego od kwoty 117 500.

jak to wiec jest przy zwrocie pozyczki przy likwidacji? Czy firma zwraca jedynie wklady czy tez odestki?(w firmie nie ma srodkow na odsetki - nawet na zwrot pelnej pozyczki)

W gruncie rzeczy o tym co zostanie zaspokojone decyduje zarząd spółki - wszelkie warianty są tu dopuszczalne - i tak można spłacić jednego w całości wraz z odsetkami a drugiego wcale, obu w jakiejś części, itp..
Należy też pamiętać, iż istnieje potencjalna odpowiedzialność karna z 302 kk, jeżeli spłacono część wierzycieli ze szkodą dla pozostałych oraz o odpowiedzialności zarządu na podst. 299ksh.

Dzieki. No ale jesli zarzad to ja i wspolnik? Do tego tylko my jestesmy wierzycielami? Kiedys prawnik mi mowil ze bierzemy ze spolki tyle ile zostalo(w stosunku w jakim udzielono pozyczki)

Czy drugi czlonek zarzadu(prezes) moze sobie tak zadecydowac ze jego dlug zostanie splacony z odsetkami a moj nie? A co jesli jakiejs specjalnej decyzji zarzadu nie ma? W jakim sposob oddawana jest pozyczka wedlug prawa? W jakiej kolejnosci?

Dodam moze ze spolka od momentu powstania nie zarobila nawet zlotowki....Czy to mozliwe aby przy stratach firme stac bylo na placenie odsetek jednemu ze wspolnikow skoro firmy nie stac nawet na splacenie samej podstawy pozyczki?

Powrót