Zwrot prawa jazdy po decyzji administracyjnej

• Autor wątku Autor wątku smigacz13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smigacz13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam korzystając z tematu postanowiłem ponowić pytanie:
-Czym jeśli została wydana decyzja o zatrzymaniu mi prawa jazdy muszę je w swoimi starostwie zdać
-jeśli nie czy grożą mi za to jakieś konsekwencje np. art 180a kk
-czy jeśli będę jeździł na terenie kraju samochodem pj kat B, policja czy inspekcja drogowa zatrzymają mi uprawnienia , na jakiej podstawie przecież mam tylko zdać druk "prawo jazdy" a uprawnienia mi nadal pozostają :o

smigacz13 napisał:
-Czym jeśli została wydana decyzja o zatrzymaniu mi prawa jazdy muszę je w swoimi starostwie zdać

Decyzja w oparciu o jaką podstawę prawną?

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/5984DDCB4B

Wskazać też trzeba, że przepis art. 5 ust 3b ustawy był przedmiotem badania przez Trybunał Konstytucyjny pod kątem zgodności z ustawą zasadniczą. Wyrokiem z dnia 12.02.2014r. o sygn. akt K 23/10 Trybunał Konstytucyjny orzekł o zgodności tej regulacji z zasadą proporcjonalności wyrażoną w art. 2 Konstytucji RP. W uzasadnieniu tego orzeczenia wskazano, że celem uchwalenia art. 5 ust. 3b ustawy było zwiększenie stopnia wywiązywania się dłużników z ustalonego sądowo zobowiązania alimentacyjnego. Cel, którym kierował się ustawodawca, wiąże się z ochroną wyrażonych w Konstytucji wartości, które zostały wymienione w art. 18 (ochrona i opieki małżeństwa, rodziny, macierzyństwa i rodzicielstwa), art. 71 ust. 1 (ochrona dobra rodziny i prawa rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej i społecznej, zwłaszcza wielodzietnych i niepełnych, do szczególnej pomocy władz publicznych) i art. 72 ust. 1-3 Konstytucji (ochrona praw dziecka). Trybunał wskazał, że instytucja zatrzymania prawa jazdy dłużnikowi alimentacyjnemu polega na czasowym zatrzymaniu dokumentu, który zgodnie z art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 5.01.2011r. o kierujących pojazdami (Dz. U. nr 30, poz. 151 ze zm.) stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania określonymi pojazdami na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej bądź w ruchu międzynarodowym.

Ostatnia edycja:
Powrót