O
Ola.Szym209886
Witam. Mam pytanie. Ostatnio, tuż przed świętami zakupiłam na stronie Allegro przedmiot- dokładniej etui na telefon. Według Sprzedawcy produkt miał być wysłany z Polski, a czas dostarczenia do Klienta miał wynosić maksymalnie 14 dni. Niestety po dwóch tygodniach od zakupu i zaksięgowania wpłaty ( Sprzedawca potwierdził dojście przelewu już na drugi dzień po zakupie), produkt nie dotarł do mnie. Po wysłaniu maila z zapytaniem o to, kiedy towar dotrze do mnie, dostałam informację, że z powodu przedświątecznego "tłoku" na poczcie są opóźnienia. Dostałam także numer listu przewozowego- okazało się że paczka została nadana w Indonezji. Następnie kontakt mailowy ze Sprzedawcą został przerwany- nie odpisywał na moje wiadomości. Paczka przyszła po 26 dniach. Chcę ją zwrócić, ponieważ towar wygląda według mnie na podrobiony, a zagwarantowany czas przesyłki został wydłużony prawie dwukrotnie.
Stąd moje pytania :
- koszt zwrotu paczki powinien pokryć Sprzedawca czy Kupujący
-skoro towar został wysłany z Indonezji, mimo informacji że Sprzedawca wysyła z Polski, muszę odesłać etui do Indonezji
- jakie kroki prawne mogę poczynić w stosunku do Sprzedawcy, mimo że jest on obywatelem Indonezji, a sprzedaje w Polsce, pomimo obcego obywatelstwa ?
Z góry dziękuję za odpowiedź !
Stąd moje pytania :
- koszt zwrotu paczki powinien pokryć Sprzedawca czy Kupujący
-skoro towar został wysłany z Indonezji, mimo informacji że Sprzedawca wysyła z Polski, muszę odesłać etui do Indonezji
- jakie kroki prawne mogę poczynić w stosunku do Sprzedawcy, mimo że jest on obywatelem Indonezji, a sprzedaje w Polsce, pomimo obcego obywatelstwa ?
Z góry dziękuję za odpowiedź !