Zwrot produktu na allegro

• Autor wątku Autor wątku Ola.Szym209886
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Ola.Szym209886

Witam. Mam pytanie. Ostatnio, tuż przed świętami zakupiłam na stronie Allegro przedmiot- dokładniej etui na telefon. Według Sprzedawcy produkt miał być wysłany z Polski, a czas dostarczenia do Klienta miał wynosić maksymalnie 14 dni. Niestety po dwóch tygodniach od zakupu i zaksięgowania wpłaty ( Sprzedawca potwierdził dojście przelewu już na drugi dzień po zakupie), produkt nie dotarł do mnie. Po wysłaniu maila z zapytaniem o to, kiedy towar dotrze do mnie, dostałam informację, że z powodu przedświątecznego "tłoku" na poczcie są opóźnienia. Dostałam także numer listu przewozowego- okazało się że paczka została nadana w Indonezji. Następnie kontakt mailowy ze Sprzedawcą został przerwany- nie odpisywał na moje wiadomości. Paczka przyszła po 26 dniach. Chcę ją zwrócić, ponieważ towar wygląda według mnie na podrobiony, a zagwarantowany czas przesyłki został wydłużony prawie dwukrotnie.

Stąd moje pytania :
- koszt zwrotu paczki powinien pokryć Sprzedawca czy Kupujący
-skoro towar został wysłany z Indonezji, mimo informacji że Sprzedawca wysyła z Polski, muszę odesłać etui do Indonezji
- jakie kroki prawne mogę poczynić w stosunku do Sprzedawcy, mimo że jest on obywatelem Indonezji, a sprzedaje w Polsce, pomimo obcego obywatelstwa ?

Z góry dziękuję za odpowiedź !

Link do aukcji będzie pomocny. Sprzedawca ma firmę, czy sprzedaje jako osoba prywatna?

Sprzedawca ma firmę. Z danych kontaktowych tej firmy wynika, że jest ona zarejestrowana pod polskim adresem, a numer konta wskazuje, że owa firma ma rachunek bankowy w polskim banku.
Jednak podczas kontaktu mailowego dało się zauważyć, że znajomość języka polskiego znacznie odbiega od poprawnej polszczyzny.
Pilnie proszę o pomoc, ponieważ nie można popierać takiego zachowania i udawać, że nic się nie dzieje !

;3116792 napisał:
- koszt zwrotu paczki powinien pokryć Sprzedawca czy Kupujący
-skoro towar został wysłany z Indonezji, mimo informacji że Sprzedawca wysyła z Polski, muszę odesłać etui do Indonezji
- jakie kroki prawne mogę poczynić w stosunku do Sprzedawcy, mimo że jest on obywatelem Indonezji, a sprzedaje w Polsce, pomimo obcego obywatelstwa ?
1) to zależy czy reklamujesz czy odstępujesz od umowy
2) sprzedawca podaje adres zwrotny
3) a jest?

nomnes napisał:
2) sprzedawca podaje adres zwrotny
3) a jest?

2) Odeślij na adres z allegro, pod danymi "sklepu".
3) Obywatelstwo nie ma znaczenia, skoro jest firma działająca w Polsce i jako zweryfikowany przez allgro przedsiębiorca.

PS Daj link do aukcji.

Ostatnia edycja:
Boję się odesłać na polski adres, skoro nie ma kontaktu ze sprzedawcą.

nomnes napisał:
To nie jest dobra rada...
Odesłanie na zweryfikowany adres, pod którym zarejestrowany jest przedsiębiorca, w przypadku chęci skorzystania z prawa do odstąpienia od umowy to nie jest dobra rada? Rozwiniesz proszę?

Do autora - napisałem już, daj link do akcji, jeżeli oczekujesz pomocy. Chyba, że oczekujesz wróżb.

manyaky napisał:
Rozwiniesz proszę?
1.Przedsiębiorca ma obowiązek podać adres do reklamacji i zwrotów.
2. Adres rejestracji firmy nie jest równoważny z tym gdzie "pracują". Przykład? Ostatnio kupiłem u sprzedawcy na Allegro gdzie w danych są Piechowice ale pracują w Poznaniu gdzie wszystko jest obsługiwane.

Powrót