Zwrot produktu wykonanego na zamówienie

• Autor wątku Autor wątku LambdaLambda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LambdaLambda

Użytkownik
Odpowiedzi
150
Kupiłem parę dni temu etui na telefon z nadrukiem w pewnym sklepie internetowym. Niestety dzisiaj odebrałem przesyłkę i etui w niczym nie przypomina tego ze strony - słabo spasowana, odstaje, przyciski nie wskakują w odpowiednie miejsca, w skrócie - tania chińszczyzna.

Chciałbym towar zwrócić, jednak zgodnie z ich regulaminem zwrotów (który pokrywa się jak dobrze pamiętam z ustawą) "Produkty przygotowane i wyprodukowane na specjalne zamówienie w tym etui z nadrukami, nie podlegają wymianie i zwrotowi.". Nie wiem jednak, czy etui jest produktem "na specjalne zamówienie", bo istnieje normalnie wypisane na ich stronie jako jedno z tysięcy dostępnych etui więc wystarczy je dodać do koszyka i zapłacić, bez podawania specjalnych życzeń czy podobnych rzeczy. Niemniej, w rubryce "dostępność" przy każdym z etui widnieje napis "Produkt na zamówienie" oraz "Nadruk wykonujemy w profesjonalnej technice druku UV na elastycznych etui żelowych" więc być może wyczerpuje to już znamiona towaru "na specjalne zamówienie" (lub w ten sposób zabezpieczyli się przed zwrotami)?

W takim przypadku, chciałbym spytać, w jaki sposób najlepiej odzyskać swoje pieniądze? Reklamacja z tytułu rękojmi? Opcja czasochłonna, bo od razu nie mogę żądać zwrotu pieniędzy, a doprowadzenia do stanu zgodnego z umową oczywiście nie otrzymam, bo nie mają skąd wziąć etui dopasowanego, skoro drukują na takich szablonach więc pozostałoby chyba otrzymanie od nich drugi raz towaru rzekomo "wolnego od wad", który znów wolny by nie był i wtedy żądanie zwrotu pieniędzy. Do tego dochodzi koszt wysyłki do nich tego etui na reklamację (w perspektywie - dwukrotny).

Jest jakiś lepszy sposób na załatwienie tej sprawy? Albo czy może jednak da się towar tego typu zwrócić normalnie jako odstąpienie od umowy zawartej poza lokalem?

Ostatnia edycja:
Nie wie nikt jak to ugryźć? :( Wybaczcie, że odświeżam temat, ale po prostu dopóki nie wiem z jakiego tytułu to zwracać to nie chciałbym przez przypadek przekroczyć jakiegoś terminu.

cedwah napisał:
Jakiej treści jest ten nadruk?

To jest obrazek postaci z filmu Angry Birds, dokładnie ten przedmiot: klik. Nic więcej nie dopisywałem, po prostu dodałem dokładnie tę rzecz do koszyka i zapłaciłem.

Wybrałeś etui i nadruk z oferty sprzedawcy i w mojej opinii to nie jest rzecz, o której mowa w art. 38 pkt 3 upk i zgodnie z art. 27 upk przysługuje Ci prawo do odstąpienia w terminie 14 dni od wydania Ci rzeczy.
Jednak z uwagi na jeden z ostatnich wyroków w podobnej sprawie stanowisko sądu może być inne.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź. Z uwagi na stosunek kosztów przedsięwzięcia do ceny przedmiotu oczywiście i tak nie zdecydowałbym się na kierowanie sprawy do sądu - czy w związku z tym najlepszą i najbardziej bezproblemową opcją pozostaje zgłoszenie z tytułu niezgodności towaru z umową?

Czy byłby ktoś tak miły i pomógł? :)

Powrót