Zwrot przez KRUS nienależnie pobranych składek na ubezpieczenie społeczne

• Autor wątku Autor wątku nana1906
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nana1906

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Na podstawie stosownych dokumentów takich jak:decyzja o przyznaniu świadczenia pielęgnacyjnego oraz orzeczenia o niepełnosprawności dziecka,KRUS wyłączył mnie z obowiązku ubezpieczenia.Pytanie moje brzmi czy ma mi zwrócić tylko nadpłatę z odprowadzonych składek czy też wcześniejsze moje składki z okresu od kiedy przyznano mi świadczenie pielęgnacyjne? W uzasadnieniu decyzji jest podane takie zdanie cyt" Ubezpieczenie społeczne rolników ustaje od dnia następującego po dniu w którym ustały okoliczności uzasadniające podleganie ubezpieczeniu"

To, od kiedy faktycznie ustaje ubezpieczenie w KRUS zależy od tego czy po ustaniu okoliczności, według których podlegało się ubezpieczeniu z mocy ustawy(czyli obowiązkowo), następują okoliczności według których można być ubezpieczonym w KRUS na wniosek(czyli dobrowolnie). Jeśli nie ma możliwości ubezpieczenia na wniosek, wtedy faktycznie ubezpieczenie ustaje od daty zaistnienia okoliczności- czyli np. 2 lata wstecz i za ten okres KRUS musi zwrócić składki. W drugim przypadku ubezpieczenie kończy się z dniem otrzymania decyzji o ustaniu ubezpieczenia- czyli w dniu odebrania od listonosza.

Dziękuję za informację,ja podlegałam obowiązkowemu ubezpieczeniu (wyszłam za mąż za rolnika).W takim razie muszą zwrócić o ile dobrze zrozumiałam. Jeszcze raz dziękuję.

Powrót