Zwrot rakiety tenisowej

• Autor wątku Autor wątku szymjos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymjos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
mam problem ze sprzedawcą. Kupiłem w sklepie online u przedsiębiorcy rakietę tenisową Babolat. Towar dla córki która chciała uczyć się gry. Rakieta dotarła szybko kurierem, ogólnie do sklepu nie mam zastrzeżeń. Z rakiety została zdjęta kartonowa reklama i folia z rączki. Następnie córka poszła na trening. Wieczorem stwierdziła że jednak nie chce się uczuć gry więc postanowiłem że zwrócę rakietę. Napisałem odstąpienie i wysłałem do sprzedawcy. Ten odpisał mi że nie przyjmie zwrotu gdyż rakieta była użyta i nie jest w oryginalnym opakowaniu.

Zrozumiałbym gdyby rakieta była zużyta, połamana, porysowana itp (choć mam wątpliwości czy i wtedy prawo nie pozwala na zwrot mimo wad) ale nie ma na niej żadnych śladów użycia. Zagłębiłem się więc w lekturę stron UOKiK i czytam tam że opakowanie nie stanowi obowiązkowego wyposażenia przy zwrocie i nie trzeba go zwracać a sam towar może być użyty w granicach zwykłego zarządu rzeczą czyli zgodnie z jego przeznaczeniem. A jeżeli towar został zużyty ponad zarząd to sprzedawca ma prawo obniżyć zwrot o kwotę którą towar utracił wskutek uszkodzeń. Ale nie ma tam nawet wzmianki że traci się prawo do zwrotu.

Rakieta jest jak nowa, założyłem z powrotem kartonik z reklamą bo był na klipsy, jedynie czego nie ma to folii na rączce.

Czy mam prawo do zwrotu tej rakiety? Czy sprzedawca ma prawo nie przyjąć zwrotu? Bede wdzieczny za wszelkie wskazówki.

Masz prawo zwrotu.
Sprzedawca może nie przyjąć zwrotu (bo ma taki kaprys).

Udaj się z problemem do Rzecznika Konsumentów.

Prawo odstąpienia nie jest uzależnione od stanu rzeczy - może być nawet zniszczona. Od jej stanu zależą natomiast późniejsze rozliczenia. Zdjęcie opakowania w tym przypadku (bo nie zawsze) nie upoważnia sprzedawcy do odliczenia. Co do tego "zwykłego zarządu" to z tym użytkowaniem zgodnie z przeznaczeniem należy być ostrożnym, bo zgodnie z nowymi przepisami konsument nie powinien w ramach prawa do namysłu zrobić z rzeczą nic ponadto, co zrobiłby podczas zakupu w sklepie stacjonarnym.

arturoooo napisał:
Sprzedawca może nie przyjąć zwrotu (bo ma taki kaprys).

Podaj podstawę prawną która pozwala sprzedawcy nie przyjąć zwrotu.

cedwah napisał:
Co do tego "zwykłego zarządu" to z tym użytkowaniem zgodnie z przeznaczeniem należy być ostrożnym, bo zgodnie z nowymi przepisami konsument nie powinien w ramach prawa do namysłu zrobić z rzeczą nic ponadto, co zrobiłby podczas zakupu w sklepie stacjonarnym.

Przedstaw podstawę prawną gdyż ja takowej nie znam a należy opierać się na wyrokach wcześniejszych, które stwierdziły że można użytkować rzecz w ramach zwykłego zarządu. W nowych przepisach nie ma wzmianki że nie może z rzeczą zrobić nic ponadto co zrobiłby podczas zakupu w sklepie, nie ma nawet słowa o porównaniu tych dwóch kanałów sprzedaży więc nie mieszajmy. Wiem że opierasz swoją tezę na jednej z wypowiedzi ale jest ona nierzetelna i rzekłbym "życzeniowa". Dodajmy, że w sklepie nie mógłby nawet zdjąć opakowania a w domu może, więc już zrobił z rzeczą ponad to co mógłby w sklepie. Aby natomiast sprawdzić cechy i funkcjonalność rzeczy musi jej użyć zgodnie z jej przeznaczeniem co oznacza, że zarząd rzeczą się nie zmienił a nawet rozszerzył gdyż funkcjonalność można sprawdzić wyłącznie przez użycie.

Ostatnia edycja:
theart napisał:
Podaj podstawę prawną która pozwala sprzedawcy nie przyjąć zwrotu.

Przecież napisał, że jeżeli będzie miał kaprys, to nie przyjmie. Fakt faktem, że jest to bezprawne.

Kilka klauzul niedozwolonych które rozwieją wątpliwości czy można zwracać towar użytkowany i pozbawiony opakowania, folii itp.

Numer wpisu: 4954
Data wyroku: 2013-01-11
„Zwracany towar nie może być używany, ani uszkodzony oraz musi posiadać oryginalne opakowanie”

Numer wpisu: 4818
Data wyroku: 2012-08-10
„Zwroty dopuszczalne są tylko w przypadku towaru (…) oryginalnie opakowanego, jeżeli towar występował w opakowaniu”

Numer wpisu: 4817
Data wyroku: 2012-08-10
„Zwroty dopuszczalne są tylko w przypadku towaru nie używanego (nie noszącego jakichkolwiek śladów używania) (…)”

Numer wpisu: 4799
Data wyroku: 2013-03-25
„Towar nie może być zwrócony jeśli Zamawiający zdjął opakowanie lub plomby zabezpieczające towar”

Numer wpisu: 4718
Data wyroku: 2012-12-11
„Towar foliowany musi być zwrócony w (…) nienaruszonym opakowaniu”

@theart
stanowisko Cedwah'a jest jak najbardziej uzasadnione
cedwah napisał:
Co do tego "zwykłego zarządu" to z tym użytkowaniem zgodnie z przeznaczeniem należy być ostrożnym, bo zgodnie z nowymi przepisami konsument nie powinien w ramach prawa do namysłu zrobić z rzeczą nic ponadto, co zrobiłby podczas zakupu w sklepie stacjonarnym.
i wynika wprost z dyrektywy:
W celu stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania towarów konsument powinien obchodzić się z towarami i sprawdzać je tylko w taki sam sposób, w jaki mógłby to zrobić w sklepie. Na przykład: konsument powinien jedynie przymierzać odzież, lecz nie powinien móc jej nosić. W związku z tym w okresie na odstąpienie od umowy konsument powinien obchodzić się z towarami i sprawdzać je z należytą starannością. Obowiązki konsumenta w przypadku odstąpienia od umowy nie powinny zniechęcać go do korzystania z przysługującego mu prawa do odstąpienia od umowy.
Co do opakowania i przytoczonych przez pana klauzul to cedwah słusznie juz ustosunkował sie do tej kwestii wskazując,że w tym przypadku upoważnia sprzedawcy do odliczenia.

Powrót