Zwrot Samochodu - Ile Trwa "Rękojmia"

• Autor wątku Autor wątku Azbest_1212
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Azbest_1212

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.

Około 3-4 miesiące temu zakupiłem pojazd. Po jakimś czasie zaczął wyskakiwać błąd, który sprawia że auto znacznie spowalnia. Gdy wreszcie znalazłem odpowiedniego mechanika, wyszło że cylinder w silniku nie działa poprawnie, i trzeba go do połowy rozebrać, sama robocizna przekroczy koszt pojazdu. Bez tego stan samochodzu będzie się pogarszać i w najlepszym wypadku pojeździ max 1 rok.
Nie byłem o tym błędzie informowany podczas zakupu. Sama umowa nie mówi nic o zapoznaniu się z wadami (które skreślają rękojmie) ani nie wskazuje okresu rękojmi. Zawiera po prostu surowe informacje o sprzedawcy/kupującym i o samochodzie i kwocie.

Mam szanse zwrócić samochód po upływie 3-4 miesięcy? Mechanik mówi, że z jego doświadczenia rękojmia to około 2 tygodnie, chociaż google twierdzą że okres ten trwa 2 lata.

Błagam o odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Spróbuję, ale mimo wszystko tutaj też zachęcam do odpowiedzi jeśli ktoś się zna.

Rok, cena, przebieg?
Czy to typowa cena dla tego rocznika i pojazdu? Czy może "okazja"?

Nie ma takiej wady jak cylinder nie działa poprawnie.
Usterkę można nazwać i sprawdzić, czy to nie jest element podlegający okresowej wymianie lub o określonej żywotności.

Osoba prywatna. Peugeot 308 rok 2004, kupiony za 3500.

Nie wiem, jak nazwać tą usterkę, nie jestem mechanikiem. Po prostu w efekcie konkretnej wady silnika o której sprzedawca nie informował, samochód nie jest efektywnym (np takim którym można dojeżdżać codziennie do pracy) środkiem transportu, mimo zapewnień sprzedającego.

Czy masz szansę na zwrot? Wg mnie zerowe. Kupując samochód w cenie roweru można się spodziewać wszystkiego. Wszechobecnej rdzy i maksymalnego wyeksplatowania części mechanicznych. Jakąś tam szanse miałbyś gdybyś potrafił udowodnić ze to jest wada ukryta. Ale w tak starym i tanio kupionym samochodzie będzie to chyba nierealne. Możesz to zgłosić sprzedającemu (rękojmia jak najbardziej jeszcze działa) a sprzedający może ci odpisać że jemu samochód działał bezproblemowo a że silnik był już bardzo mocno wyeksplatowany to miał prawo się zepsuć. Wtedy Pozostaje ci tylko sąd.

Kupiłeś za 3000 PLN pojazd, którego cena średnia dla modelu to 8000 PLN
Odrzucając 2 oferty skrajne (1500 i 14900) ceny wahają się od 2500 do 13500 PLN.

Czego oczekiwałeś kupując w tej cenie?

Taki tok rozumowania w razie sporu przedstawi druga strona.

Wróćmy do pytania o rodzaj usterki.
Bez tego to można w fusy patrzeć.

Powrót