Zwrot składki ubezpieczenia AC

• Autor wątku Autor wątku Ewa.April
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewa.April

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Miałam stłuczkę. Ponieważ samochód nie był zbyt wypasiony to niewielkie uszkodzenia spowodowały tzw. szkodę całkowitą. Ubezpieczyciel poinformował mnie, że wypłata odszkodowania z tytułu szkody całkowitej kończy umowę autocasco. Jestem przekonana, że należy mi się zwrot składki za niewykorzystany okres. Niestety ubezpieczyciel jest innego zdania.
Czy ktoś mógłby mi podrzucić jakies argumenty? Może jakieś przepisy, orzeczenia Sądu, UOKIK, cokolwiek.
Z góry dziękuję. Ewa

Na tyle na ile potrafię zinterpretować OWU to je przeanalizowałam. Poniżej punkty które maja związek ze sprawą. W załączniku przesłałam cały plik z warunkami.
Na moje niewprawne oko należy mi się zwrot części składki, ale fachowcem nie jestem.

57. Płatność składki
Składkę opłacasz jednorazowo albo w ratach – w terminach
zapisanych w Polisie. Jeśli wypłacamy Ci odszkodowanie
za Szkodę całkowitą lub Kradzież Pojazdu, w dniu wypłaty
odszkodowania pozostałe do końca Umowy raty składki
stają się wymagalne.

59. Zwrot składki
Jeśli Umowa rozwiąże się przed czasem, przysługuje Ci
zwrot składki za okres niewykorzystanej ochrony ubezpieczeniowej

63. Rozwiązanie umowy
Umowa rozwiązuje się i ochrona ubezpieczeniowa kończy
się zawsze, jeśli wystąpi przynajmniej jedno z poniższych
zdarzeń:
...
6) wypłata odszkodowania za Szkodę całkowitą, a jeśli
Pojazd ulegnie Szkodzie całkowitej, ale nasza odpowiedzialność będzie wyłączona – w dniu doręczenia Ci
decyzji o odmowie wypłaty odszkodowania,

93. Wykorzystanie ochrony ubezpieczeniowej
Wypłata odszkodowania za Szkodę całkowitą albo Kradzież
Pojazdu wykorzystuje całą ochronę ubezpieczeniową.

Przesyłając kilkadziesiąt złotych. Na pytanie dlaczego tak mało odpisali, że to jedynie zwrot za assistance, bo w przypadku szkody całkowitej nie zwracają niewykorzystanej składki z polisy AC.

Powyższe nie jest odpowiedzią na zadane pytanie.

Ewa.April napisał:
Za pośrednictwem wiadomości email.

Czy teraz to jest odpowiedź?

Kanasowi chodzi o to jaki dokładnie powód podali, do czego się odwołali, że za AC nie wypłacą - po prostu uzasadnienie.

Ubezpieczyciel, a dokładnie rzecznik klienta użył mniej więcej takiego dość ogólnikowego sformułowania:
"Jeżeli odszkodowanie zostało wypłacone z tytułu szkody całkowitej nie zwracamy niewykorzystanej składki."

Powrót