zwrot składki ubezpiecznia

• Autor wątku Autor wątku maarcin55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maarcin55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Proszę o pomoc w nastepującej sprawie W jaki sposób można odzyskać zwrot części zapłaconej składki OC po sprezdaży auta w sytuacji gdy kupujący oświadczył, że zrezygnuje z mojego ubezpieczenia a tak nie zrobił?
Sprzedając auto zostało uzgodnione z nabywcą, że w ciągu 30 dni zrezygnuje on z mojego ubezpieczenia OC i zawrze nowe. Kupujący podpisał nawet oddzielne oświadczenie, że zrezygnuje z tej mojej polisy.
Po sprzedaży zaniosłem do biuro wszystkie dokumenty potrzebne do wyrejestrowania i do zwrotu skąłdki. Nawet wyliczyli mi tą kwotę jaka mi przysługuje a po jakimś czasie sie dowiaduje, że zwrotu skałdki nie dostanę gdyż kupujacy się rozmyślił i podpisał aneks do mojej umowy.
Czy istnieje jakaś prawna możliwość odzyskania tych części pieniędzy, w przypadku gdy ubezpieczyciel widział oświadczenie nabywcy, który sie zrzeka. Jeżeli tak to co powinienen zrobić i na jakie akty prawne sie powłać i do kogo zwrócić.

Tylko nabywca auta może zrezygnować z ubezpieczenia. Zgodnie z prawem masz obowiązek jako sprzedający przekazać nabywcy polisę OC. Tylko i wyłącznie od dobrej woli nabywcy zależy czy otrzymasz zwrot składki. Przed podpisaniem umowy kupna-sprzedaży mogłeś pomyśleć o podwyższeniu ceny auta (o cenę OC) lub poprosić nabywcę o podpisanie w Twojej obecności wypowiedzenia umowy OC. Teraz jest za późno

mam podobnie jak @maarcin55
dzis wlasnie przypadla 2 polroczna rata 570 zyta, dobrze ze nie mialem nic na koncie to nie sciagnelo mi, i pytanie czy wplacac to ??
dzwonilem do ubezpieczalni i mowia jak nabywca zrezygnuje to zwroca mi kase, a jak to sie ma do tego jak on ma zapewne znizki , bo juz autkami jezdzi . I co mi grozi jak nie zaplace ??
a ze mam ubezpieczenie do 28.12.2007 oplacone zostal tylko poinformowany ustnie i mowilem mu, ze nie bede placil bo juz nie moje auto

witam, nie zaplacilem im drugiej raty, a koles mowil ze wyslal im pismo 27.12.2007, wiec maja mnie prawo scigac za nie wplacenie tej raty ??

[cytat="visolvit"]witam, nie zaplacilem im drugiej raty, a koles mowil ze wyslal im pismo 27.12.2007, wiec maja mnie prawo scigac za nie wplacenie tej raty ??[/cytat]

Kiedy sprzedałeś samochód, kiedy przypadał termin drugiej raty i jakie pismo złożył ?

auto sprzedalem 16.12.2007 , a druga rata polroczna przypadala na 28.12.2007, a koles mowil ze 27.12.2007 wyslal do nich potwierdzxenie zawarcia nowej umowy ze swoim chyba biurem i ze nie chce korzystac z tego ubezpieczenia

Witam
maarcin55 tak jak napisała Pracoholiczka juz po ptokach.

W drugiej sprawie visolvit nie masz sie czym przejmować nabywca przejął Twoje prawa i obowiązki jeśli zrezygnuje jego sprawa podpisze anks tez jego sprawa. W Twoim przypadku losy ubezpieczenia są w rękach nowonabywcy.
Wiec dont worry be happy

Pozdrawiam

Powrót