Zwrot sprzętu firmie internetowej Pytania

• Autor wątku Autor wątku majster1601
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majster1601

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
Zacznę od opisania zaistniałej sytuacji,a mianowicie jakieś rok temu postanowiłem założyć internet w firmie świadczące usługi internetowe złożonej z dwóch połączonych firm(spółka cywilna).Przyjechał monter i zainstalował sprzęt po czym powiedział,że za tydzień powinna przyjść pocztą umowa(w dwóch egzemplarzach).Ja musiałem wyjechać za granicę i gdy ta umowa przyszła to nikt jej nie podpisał i nie wysłał.Za miesiąc te dwie firmy się rozłączyły i zostałem przydzielony do jednej z nich po czym została wysłana do mnie nowa umowa z tej firmy do której zostałem przydzielony,ale sytuacja się powtórzyła i ta umowa nie została podpisana i wysłana.Za internet płaciłem regularnie i nikt się nie upominał o podpisanie umów.Teraz okazało się,że firma do której zostałem przydzielony przestała nadawać internet i poproszono mnie o rozwiązanie umowy.Dzisiaj rozwiązałem umowę z tą firmą nie wiedząc,że żadna umowa z nimi nie została przeze mnie podpisana(dopiero dzisiaj zobaczyłem u mnie w domu dwa egzemplarze umów nie podpisanych i wysłanych).Dzisiaj zawarłem nową umowę(tym razem podpisałem ją) z firmą która była częścią spółki i korzysta z tego nadajnika co ta z którą zerwałem dzisiaj umowę.Połączyli mi zdalnie internet na tej samej antenie na moim dachu .''Umowę'' zawierałem(lecz tak naprawdę ich nie ma bo leżą nie podpisane u mnie w domu) ze spółką,ale teraz się rozdzielili i ta firma z którą dzisiaj zerwałem umowę żąda zwrotu anteny(na moim dachu) na podstawie oświadczenia w umowie,że gdy zrywam umowę to muszę zwrócić sprzęt tej firmie.

teraz w skrócie:

-Zawarłem ''umowę'' ze spółką dwóch firm.
-Obie korzystały z jednego nadajnika
-Po rozłączeniu powstały dwie osobne firmy X i Y
-Zostałem przydzielony do firmy Y
-Firma Y przestała nadawać i rozwiązałem z nią umowę(nie podpisując jej)
-Teraz podpisałem nową umowę(podpisana) z firmą X
-Firma Y żąda ode mnie zwrotu anteny bo twierdzi,że jest jej na podstawie umowy(niepodpisana)
-Firma X mówi,że antena jest jej i zabrania wydania tej anteny firmie Y

Pytania:
-czy skoro nie podpisałem oświadczenia,że po zerwaniu/upływie umowy antenę muszę zwrócić to tego robić nie muszę?
-co mam powiedzieć firmie Y i jak bronić się przed odebraniem mi anteny skoro dalej korzystam z usług firmy X?
-do kogo w końcu należy antena skoro te dwie firmy były połączone w dniu zakładania jej?
-Czy mam prawo odmówić firmie Y odebrania mi anteny powołując się na brak umowy i oświadczenia o zwrocie?

ps.przepraszam,że tak długi temat i za błędy,ale myślę,że pomożecie mi w tym problemie
Pozdrawiam

Może nikt nie wie?

Ostatnia edycja:
może ktoś się znajdzie

Powrót