zwrot sprzętu kablówka

• Autor wątku Autor wątku krkwaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krkwaw

Zbanowany
Odpowiedzi
374
rozwiązałem umowę z kablówką.
Od dostawcy otrzymałem router, dekoder w dzierżawę
który muszę zwrócić w przeciągu 14 dni od rozwiązania umowy poprzez odesłanie na ich adres.
teraz zastanawiam się
czy odesłać urządzenie w jednej paczce czy dwóch
(aby operator przypadkiem nie powiedział ze dostał jedno a drugiego urządzenia nie) hmm

a drugie moje pytanie: czy należy zwrócić do operatora same urządzenie tj. z zasilaczami i pilotem czy również dołączone akcesoria tj. kable służące do połączenie w/w urządzeń typu hdmi itp (powiem szczerze że wszystkich kabli nie mam bo nie byly wszystkie wykorzystane przy podłączeniu a technik nie chciał ich zabrać powiedział że jak nie potrzebne to można wyrzucić)
(z informacji operatora trudno to określić każdy z pracowników na infolinii udziela informacji ze nie trzeba zwracać akcesoriów natomiast odpowiedz od operatora poprzez e-mail jest twierdząca iż trzeba zwrócić cały zestaw wraz z akcesoriami, w wiadomosci e-mail operator wyslal caly spis zestawu)
juz mnie denerwuje ta sytuacja

a z umowy wynika to:
cyt.
w przypadku nie wypełnienia zwrotu urządzeń mamy prawo naliczyć Abonentowi karę umowną w wysokości :
- w przypadku urządzenia router wi-fi 350
- dekoder 450
(czy przy tego typu zapisach operator może nakazać klientowi karę umowną jeśli zwrócił urządzenie bez tzw. akcesoriów (samo urządzenie z zasilaczem i pilotem)

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem należy zwrócić wszystkie rzeczy, jakie otrzymałeś od operatora w dzierżawę. Jeśli wśród nich jest okablowanie to je też należy zwrócić.

gryffinian napisał:
Moim zdaniem należy zwrócić wszystkie rzeczy, jakie otrzymałeś od operatora w dzierżawę. Jeśli wśród nich jest okablowanie to je też należy zwrócić.

a jak nalezy interpretować karę umowną
przecież za brak kabli nie mozna dać kary wymienionej w cenniku

a sprzęt odesłać w dwóch paczkach czy w jednej?

Umowa nie definiuje pojęcia "Urządzenie" albo nie ma załącznika co Ci przekazano?

A co do odsyłania to można jedną paczką ze sprawdzeniem zawartości.

3.2. Brak możliwości technicznych Operatora do świadczenia Usługi Telefonicznej, Usługi Internetowej lub Usługi Telewizyjnej w lokalizacji wskazanej w Umowie powoduje, iż Umowa nie może zostać zawarta, a jeśli Umowę zawarto, Abonent ma prawo do odstąpienia od niej w całości lub w części dotyczącej danej Usługi, przy zachowaniu określonych w Umowie warunków Usług, z których może korzystać w danej lokalizacji.

9.4. W przypadkach odstąpienia od Umowy z przyczyn wskazanych w pkt 3.2. Abonent zobowiązany jest do odesłania na koszt Operatora Urządzenia Router WiFi, Netia Player oraz Urządzenia modem mobilny 3G lub LTE, w ciągu 14 dni od odstąpienia od Umowy.
9.5. W przypadku rozwiązania Umowy w zakresie Usługi Internetowej należy odesłać na koszt własny Urządzenie Router WiFi, w ciągu 14 dni od dnia rozwiązania Umowy.
9.6. W przypadku rozwiązania Umowy w zakresie Usługi Mobilnego Internetu należy odesłać na koszt własny modem mobilny 3G lub LTE, w ciągu 14 dni od dnia rozwiązania Umowy. 9.7. W przypadku rozwiązania Umowy w zakresie Usługi Telewizyjnej należy odesłać na koszt własny Urządzenie Netia Player, w ciągu 14 dni od dnia rozwiązania Umowy.

9.8. W przypadku niewypełnienia obowiązku zwrotu Urządzeń, o którym mowa w pkt 9.4., 9.5., 9.6. i 9.7. mamy prawo naliczyć Abonentowi karę umowną w wysokości:

9.8.1. w przypadku Urządzenia Router WiFi – 350,00 zł,
9.8.2. w przypadku Urządzenia modem 3G – 100,00 zł,
9.8.3. w przypadku Urządzenia modem LTE – 300,00 zł,
9.8.4. w przypadku Urządzenia Netia Player – 450,00 zł.

ps. przy montazu/podłączeniu przekazano mi urządzenie 9.8.1 i 9.8.4

Ostatnia edycja:
A protokół jakiś przekazania Ci sprzętu masz? Ja w jednej firmie mam wpisane jako załącznik, że dostałem dekoder i kabel HDMI i to mam oddać.

gryffinian napisał:
A protokół jakiś przekazania Ci sprzętu masz? Ja w jednej firmie mam wpisane jako załącznik, że dostałem dekoder i kabel HDMI i to mam oddać.

jak dobrze pamiętam to w protokóle było iż otrzymałem dekoder i router ale w nim nie były wymienione akcesoria

Zatem nie bardzo widzę podstawy do wymierzania kary w razie nieoddania przewodów. De facto nie ma dowodów na ich przekazanie.

gryffinian napisał:
Zatem nie bardzo widzę podstawy do wymierzania kary w razie nieoddania przewodów. De facto nie ma dowodów na ich przekazanie.

w końcu po długiej konfrontacji z netią po wymianie kilkunastu e-maili, odpowiedz operatora.

Wyjaśniam, że brak któregokolwiek kabla nie spowoduje naliczenia opłaty wyrównawczej. Bardzo Pana przepraszam za odpowiedź pracownika w zgłoszeniu 580335. Niemniej jednak wszystkie urządzenia, które Pan otrzymał powinny być zwrócone, jednak podkreślam, że brak któregoś kabla nie spowoduje, że naliczymy Panu dodatkową opłatę wyrównawczą.

Powrót