Zwrot sprzętu w ciagu 14 dni i duże potrącenie z tytułu używania i utraconej wartości

• Autor wątku Autor wątku marta2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta2

Użytkownik
Odpowiedzi
142
Jako Konsument kupiłam kartę graficzną do komputera. Przetesowałam ją w komputerze grając w ulubioną grę, ale jednak stwierdziłam, że to nie dla mnie, bo za droga. Po 14 dniach zgłosiłam odstąpienie, po kolejnych 7-miu odesłałam. W bardzo dobrym, wręcz idealnym stanie.

Sprzedawca otrzymał kartę i poinformował mnie co następuje:
"w związku z odesłaniem towaru używanego, niepełnowartościowego, potrącona zostanie kwota 15% jego wartości tytułem pomniejszenia wartości towaru".

Oszacowana utrata wartości wynika z wykonanych czynności przygotowawczych do dalszej
odsprzedaży oraz zmniejszenia wartości towaru używanego, bazując przy tym na doświadczeniu
firmy oraz* informacjach zaczerpniętych z *portali aukcyjnych. Utrata wartości została
potwierdzona komisyjnie w składzie trzech pracownikow naszej firmy
Zgodnie z w/w dokumentami:
Zmniejszenie wartości towaru może polegać w szczegolności na konieczności uiszczenia
kosztów czyszczenia i naprawy, o ile towar nie może być już oferowany jako nowy, czy też na
obiektywnie uzasadnionej utracie dochodu przez przedsiębiorcę, ktora jest związana ze sprzedażą
zwroconego towaru jako towaru używanego.

Dalej jest ocena techniczna zwracanego produktu.
Są Wykonane czynności niezbędnych do dalszej odsprzedaży:
- Czyszczenie urządzenia
- Demontaż zużytych materiałów termoczułych
- Ponowne zapakowanie fabryczne
- Zmniejszenie wartości produktu w rzeczonym procesie

Wyliczenia: (Cena zakupu minus odszkodowanie z tytułu utraconych korzyści 15% = kwota zwrotu).

Dzwoniłam i sprzedawca mówi, że same oznaki użytkowania nie spowodowały utraty wartości, a odszkodowanie zawiera wartość "utraconych korzyści", które osiągnąłby wykorzystując w tym samym czasie tę kartę do jakiejś produkcji kryptowalut.

No wg mnie to śmierdzi mocnym naciąganiem. Czy on może tak zrobić, czy jestem tu oszukiwana?

- Czyszczenie urządzenia
- Ponowne zapakowanie fabryczne
Poproś o wycenę firmy, która "fabrycznie" pakuje karty graficzne.

- Demontaż zużytych materiałów termoczułych
A co to są "elementy termoczułe"?

Dzwoniłam i sprzedawca mówi, że same oznaki użytkowania nie spowodowały utraty wartości, a odszkodowanie zawiera wartość "utraconych korzyści", które osiągnąłby wykorzystując w tym samym czasie tę kartę do jakiejś produkcji kryptowalut.
Szkoda, że nie masz nagrania. Niemniej ta przyczyna, czyli "utracone korzyści" to nie jest powód, żeby żądać odszkodowania za zmniejszenie wartości rzeczy wskutek przekroczenia zwykłego zarządu rzeczą.

Dzięki.
No generalnie ja wyczyściłam tę kartę bardzo dobrze przed odesłaniem z powrotem i tego jestem pewna, chyba nawet mam zdjęcie przed odesłaniem. Sam przedmiot nie jest zniszczony.
Takie rzeczy jak opakwoanie to wiadomo, że delikatne oznaki (naddarcia) mogą mieć. Natomiast tu sprzedawca cały czas twierdzi, że to nie z tytułu śladów zewnętrznych jest potrącenie, tylko ono wynika z pogorszenia stanu przedmiotu wynikajcego z jego używania i właśnie tych "utraconych korzyści".

No generalnie ja wyczyściłam tę kartę bardzo dobrze przed odesłaniem z powrotem i tego jestem pewna, chyba nawet mam zdjęcie przed odesłaniem.
Pisząc o czyszczeniu robiłem to raczej by wyśmiać postawę sprzedawcy. Nie ma firm, które "fabrycznie pakują" sprzęt. Pewnie chodziło po prostu o jakiś serwis - jeśli już.

Natomiast tu sprzedawca cały czas twierdzi, że to nie z tytułu śladów zewnętrznych jest potrącenie, tylko ono wynika z pogorszenia stanu przedmiotu wynikajcego z jego używania i właśnie tych "utraconych korzyści".
Sprzedawca może potrącić TYLKO wskutek przekroczenia zwykłego zarządu rzeczą. Niech sprzedawca wskaże podstawę do stwierdzenia, że w wyniku użycia pogorszył się stan tej karty tak, że jej wartość spadła o 15%. Nie ma natomiast żadnego prawa potrącać z tytułu "utraconych korzyści". Pisemnie wezwij do zwrotu całości kwoty (art. 32 Ustawy o prawach konsumenta) lub wskazania rzeczywistych przyczyn utraty wartości wskutek przekroczenia zwykłego zarządu rzeczą (art. 34 ust. 4 UoPK). Skoro był to zakup konsumencki (zgodnie z art. 22[1] kc) to może pomóc Rzecznik Praw Konsumenta.

Ostatnia edycja:
Powrót