zwrot świadczeń dla ZUS z tytułu przekroczenia rocznego limitu

• Autor wątku Autor wątku Antek-A4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Antek-A4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
otrzymalem od ZUS pismo dotyczace zwrotu kwoty 1828zl za przekroczenie rocznego limitu-praktycznie go nie przekroczyłem ponieważ w okresie połrocznym byłem na zwolnieniu lekarskim po skomplikowanych dwoch operacjach stawów biodrowych - w żadnym wypadku fizycznie nie byłem wstanie pracować natomiast nie miałem wyrejestrowanej działalnosci -ZUS naliczył mi dochód z działalności mimo,że fizycznie go nie było przyjmując przychód na podstawie wymiaru składki opłaconej przezemnie w okresie choroby i wyliczył średnią za każdy miesiąc1793,39zł-gdzie dochód paktycznie wykazany w rozliczeniu rocznym PIT -36 nie byl absolutnie uwzględniony po podsumowaniu moich autentycznych przychodów nie mam przekroczonego limitu-przesłałem ZUSowi wszelkie dokumenty ze szpitala i rozliczenie w PIT - 36 dokumentując,że limit nie został przekroczony - mimo wszystko to odpisują,że decyzja ich jest prawomocna i świadczenie podlega zwrotowi.
pozostaje mi skierowanie sprawy do sądu - niewiem czy jest to sprawa do wygrania i gdzie najpierw uderzyć aby nadać właściwy tok sprawie.

Jeśli decyzja się uprawomocniła (minęło 30 dni od jej dostarczenia do Pana), zwrot trzeba uregulować. Można co najwyżej wnioskować o odroczenie, raty, umorzenie części lub całości z uwagi na szczególne okoliczności.

Dla osób prowadzących działalność kryterium dochodowym nie jest rzeczywisty dochód ale przychód stanowiący podstawę wymiaru składek z deklaracji (art. 105.1a ustawy emerytalnej).

Powrót