Zwrot telefonu sprzedanego osobiście

• Autor wątku Autor wątku macqqq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

macqqq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Ponad pół miesiąca temu sprzedałem osobiście telefon, ogłaszając sie wcześniej na portalu olx. Telefon był 100% sprawny w chwili sprzedaży, z możliwością jego sprawdzenia, co zawarłem w treści ogłoszenia. Telefon sprzedawałem z naładowaną baterią, kupujący sprawdził czy działa, zaproponowałem mu sprawdzenie, czy ładuje oraz czy działa wifi, nie skorzystał z tej możliwości.
Po ok tyg zadzwonił, że żąda zwrot za ładowarkę, gdyż jego jest zepsuta. Zgodziłem się polubownie oddać połowę sumy (15zł), mimo, że przed sprzedażą naładowałem nią całkowicie telefon.
Po ok 2 tyg kolejna wiadomość- żąda zwrotu pieniędzy za telefon, uszkodzone jest gniazdo ładowania.
Nie zgodziłem się, kupujący stwierdził, że "rozwiąże to inaczej"/"zgłosi to".

Czy w przypadku sprzedaży osobistej, z możliwością sprawdzenia obowiązuje mnie rękojmia ? Poza tym, telefon u mnie ładował bez problemów, a sprzedający zgłosił ten fakt po tyg/2 tyg, kiedy ten model telefonu trzyma baterię max 2 dni. Czy powinienem cokolwiek robić, przyjąć telefon w ramach reklamacji ?

Rękojmia, jeśli nie została wyłączona, to obowiązuje.

Nabywca może zgłosić problem komu chce, to nie jest zabronione. Roszczenie możesz uznać lub odrzucić, twój wybór, za każdą z decyzji idą (lub mogą iść) jakieś konsekwencje.

Powrót