D
Domekk
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam,
przed świętami zakupiłem na allegro telefon który niespełnił moich oczekiwań i chciałbym go zwrócić. Telefon był nowy, kupiony przez Kup Teraz na który otrzymałem fakture.
Napisałem do sprzedającego, że chce go zwrócić na co dostałem w odpowiedzi:
Oczywiście telefon był przezemnie uruchominy w wiadomym celu (chciałem sprawdzić czy ten telefon mi "pasuje")
na co otrzymałem taką odpowiedz
10 dni od zakupu jeszcze nieupłyneło.
Co mam robićw takiej sytuacji?
powołać się na prowo konsumenta do zwrotu towaru w ciągu 10dni bez podania przyczyny?
----EDIT----
Przed chwiła otrzymałem kolejną odpowiedz od sprzedająćego, że jest on osobą prywatną a nie firmą, więc to prawo w takim wypadku nie obowiązuję.
W takim razie jak mógł mi wystawić fakture VAT?
przed świętami zakupiłem na allegro telefon który niespełnił moich oczekiwań i chciałbym go zwrócić. Telefon był nowy, kupiony przez Kup Teraz na który otrzymałem fakture.
Napisałem do sprzedającego, że chce go zwrócić na co dostałem w odpowiedzi:
...jesli telefon nie byl, wlaczony (nie zalogował się) prosze odeslac na adres
ja po sprawdzeniu czy wszystko ok w ciagu 14 dni roboczych odesle pieniazki...
Oczywiście telefon był przezemnie uruchominy w wiadomym celu (chciałem sprawdzić czy ten telefon mi "pasuje")
na co otrzymałem taką odpowiedz
w regulaminie Allegro jest napisane,ze sprzedający może przyjąć zwrot, jeśli towar nie ma śladów użytkowania. Telefon włączony nie jest telefonem jaki Panu sprzedawałem, nie sprzedam go jako nowy. Kupujący wie co kupuje z opisu aukcji i jesli po otrzymaniu przesyłki cos byloby nie tak wtedy kupujacy ma prawo odeslac towar w ciagu 10 dni jesli pozostanie w stranie takim w jakim zostal wyslany. Inne wady można reklamowac w serwisie natomiast opinia osob trzecich (w tym przypadku osoby obdarowanej) nie podlega zwrotowi.
z jednym kupujacym ustalilem przed zakupem, ze jesli telefon bedzie mial slaby mikrofon (poniewaz mial taki przypadek w Z2) czy bedzie mogl odeslac po wlaczeniu, odpowiedzialem,ze tak. Natomiast kupujacy nie odeslal. Z Panem nic nie ustalalem wiec nie mam obowiazku przyjecia telefonu. kupujac telefon i wlaczajac go przedmiot ten nie jest przedmiotem jaki Pan zakupil i nikt na Allegro nie przyjmie Panu takiego zwortu chyba,ze bedzie to ustalone przed zakupem. To nie jest moj wymysł tylko zasady Allegro, moge jedynie w drodze wyjatku przyjac od Pana telefon, wystawic go na Allegro i wyplacic Panu kwote za jaka zostanie sprzedany po sprzedazy przedmiotu
10 dni od zakupu jeszcze nieupłyneło.
Co mam robićw takiej sytuacji?
powołać się na prowo konsumenta do zwrotu towaru w ciągu 10dni bez podania przyczyny?
----EDIT----
Przed chwiła otrzymałem kolejną odpowiedz od sprzedająćego, że jest on osobą prywatną a nie firmą, więc to prawo w takim wypadku nie obowiązuję.
W takim razie jak mógł mi wystawić fakture VAT?
Ostatnia edycja: