Zwrot telewizora, który używałem

• Autor wątku Autor wątku emichal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emichal

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam,
kupiłem przez internet nowy telewizor. Niestety okazało się, że jego matryca strasznie wszystko odbija. Myślałem, że się z tym oswoję, ale jednak nie dam rady, strasznie męczy takie oglądanie.
Niestety telewizor był używany aż 7 dni i do tego wyrzuciłem zbędne książeczki.
Czy w takim wypadku jest jeszcze szansa na odstąpienie od umowy, nawet z obniżonym zwrotem, czy teraz to już próbować go sprzedać?

Jeżeli urządzenie było kupione przez internet na osobę fizyczną bądź w nie których przypadkach na 1.os działaność gospodarczą to na zgłoszenie zwrotu bez podawania przyczyny jest 14 dni. Kolejne 14 na odesłanie przedmiotu. Brak książeczek czy oryginalnego opakowania nie ma tu nic do rzeczy. Oczywiście sklep może za brak tych elementów skorygować kwotę zwrotu. Problemem może być wysyłka telewizora w taki sposób by nie uległ uszkodzeniu. Jeżeli tv zostanie uszkodzony w transporcie to batalię z kurierem o odszkodowanie trzeba będzie stoczyć samemu. No chyba że sklep posiada punkt fizyczny który również przyjmuje takie zwroty.

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

Pudełka i styropianów nie wyrzucałem, mam je oryginalne. Martwię się jedynie tym czasem realnego używania telewizora. Pewnie są jakieś ustawienia serwisowe i nie będzie problemu odczytanie ile godzin przepracował.

Nie jestem pewien ale śmiem twierdzić że skoro ustawodawca podał czas jaki mamy by z produktem się zaznojmic to oznacza że telewizor mógł przepracować 24 godziny przez 14 dni. Jednak zawsze bierz pod uwagę że prawo prawem a każdy i tak je interpretuje po swojemu.

Ty się nie martw czasem użytkowania telewizora tylko brakiem tych książeczek które wyrzuciłeś. Co to było? Instrukcja obsługi i tzw makulatura reklamowa?

Pejotwroc napisał:
Co to było? Instrukcja obsługi i tzw makulatura reklamowa?
Instrukcja złożenia (płachta papieru A2) i książeczka z warunkami gwarancji i bezpiecznego użytkowania w 40 językach. Instrukcji obsługi w ogóle nie było.

lucas-7 napisał:
Nie jestem pewien ale śmiem twierdzić że skoro ustawodawca podał czas jaki mamy by z produktem się zaznojmic to oznacza że telewizor mógł przepracować 24 godziny przez 14 dni. Jednak zawsze bierz pod uwagę że prawo prawem a każdy i tak je interpretuje po swojemu.

Tu nie ma co mówić o interpretowaniu po swojemu. Interpretują Ci co nie do końca znają przepisy. Przepisy jasno mówią, że zgodnie z przepisami z produktu masz prawo korzystać tylko tak, jak robiłbyś to w sklepie stacjonarnym. Fakt, że to nie kosiarka i gdybyś kosił trawnik to mocno wyszedłbyś poza zakres możliwy z zapoznaniem się z produktem. Tylko oglądając trudno wyjść poza zakres, ale przez 7 dni to na pewno są jakieś ślady użytkowania, mikro ryski itd. Chcąc nie chcąc niektóre plastiki przy pierwszym kontakcie nabywają mikro zarysowań, ściągnięta fabryczna folia ochronna z matrycy... Sklep musi przyjąć zwrot ale ma prawo potrącić za utracenie wartości. Trudno oszacować będzie utratę wartości przez przepracowany czas. Niby nie dużo 7 dni, ale jako klient kto z was chciałbym kupując produkt nowy otrzymać jednak po czyimś zwrocie kto użytkował go przez 7 dni? Chyba nikt, więc sklep taki produkt już będzie sprzedawał jako outlet po obniżonej cenie. Więc utrata wartości jakaś jest, ale zwrot przyjąć musi

Tak tylko informacyjnie - otrzymałem pełny zwrot po 17 dniach od odstąpienia od umowy. Musiałem się upominać i być może dlatego.

Powrót