Zwrot telewizora RTV EURO AGD

• Autor wątku Autor wątku pdamian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pdamian

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
potrzebuję pomocy dotyczącej zwrotu telewizora.

zamówiłem u telewizor drogą na odległość - telefonicznie, który odebrałem na miejscu w punkcie RTV EURO AGD. Posiadam konto na stronie dotyczące "Zakupy bez obaw" (zarejestrowałem się na nim po zakupie telewizora - ale ręcznie dodałem paragon do swojego konta)
Chciałem zwrócić towar po 20 dniach od daty zakupu i udałem się do punktu z którego go odbierałem. Otrzymałem informacje zarówno telefoniczną z konsultantem jak i od dwóch pracowników w tym punkcie że telewizor mogę zwrócić w ciągu 30 dni bez żadnych problemów. Niestety gdy po 20 dniach od odebrania telewizora udałem się do punktu i otrzymałem informację od kierowniczki, że nie ma możliwości zwrotu telewizora gdyż stwierdzone zostało że po 20 dniach telewizor jest używany, mimo tego że Pani kierowniczka go nie widziała nawet na oczy, przedstawiłem jej informacje że telewizor nie posiada żadnych śladów używania, posiada wszystkie dokumenty jakie były, pudełko, kartony, folie i całą resztę którą otrzymałem - wszystko jest w nienaruszonym stanie i nie posiada żadnych śladów używania, oraz posiada ustawienia fabryczne, mogą też sprawdzić czas używania telewizora(jedyne co to zerwałem naklejkę która zasłaniała jeden róg telewizora - z nią nie mogłem przecież sprawdzić czy w tamtym punkcie jest też wszystko ok - o tym nie wspominałem) Poinformowałem że nie ma problemów z przywiezieniem telewizora tak aby mogli go sprawdzić na miejscu czy posiada jakieś ślady, lecz Pani kierowniczka powiedziała że nie ma to nawet sensu gdyż według niej to czas jaki minął jest podstawą do decyzji że telewizor jest używany, a nie ślady użytkowania. Regulamin "Zakupy bez obaw" przeczytałem i nie powinno być problemów - a jednak...
Chciałbym prosić o informację jak mogę rozwiązać tą sprawę, chciałbym go zwrócić a jedyne co mi Pani zaproponowała to wymiana, a o zwrocie nie ma nawet mowy mimo że czas 30 dni nie upłynął. Co do wymiany też nie jest pewna bo dopiero po tą informację zaprosiła mnie na dzień jutrzejszy, gdyż musi skonsultować to z dyrektorką. Czyli tak na prawdę wymiany też mogą nie uwzględnić - co do tego dowiem się w dniu jutrzejszym.
Powodem dla którego chce zwrócić telewizor jest to że nie spełnia moich oczekiwań - tak powiedziałem w punkcie. Jednak prawda jest taka że po 20 dniach cena tego telewizora w sklepie spadła aż o 700zł i dlatego chciałem go zwrócić by wziąć ten sam telewizor o 700zł taniej.

Bardzo proszę Was jako doświadczonych o pomoc i informacje w tej sprawie.
Za każdą odpowiedź z góry dziękuję

loco1 napisał:
No to zachowaj się w sposób w nim opisany.

Zachowałem się w sposób nim opisany, poszedłem do punktu i zgłosiłem prośbę o zwrot, jednak odpowiedź jaką usłyszałem przedstawiłem wyżej...
Dlatego chciałbym prosić o podpowiedź co mogę zrobić w tej sytuacji

A który punkt regulaminu mówi o zgłaszaniu prośby o zwrot?
Zawieź zwracany towar wraz z wymaganymi dokumentami do punktu zwrotu i tyle.

Napisz pismo,że zgodnie z regulaminem go oddajesz i przywieź go im.I poczekaj na decyzję.W/g tego co piszesz,to co oni robią z telewizorami co całe dnie chodzą w sklepie i to w dodatku w tzw,trybie sklepowym tzn.największy kontrast,jasność,nasycenie.Prośbę to możesz im mówić,musisz napisać zwrot towaru na podstawie pkt.x z regulaminu promocji "Zakupy bez obaw".

loco1 napisał:
A który punkt regulaminu mówi o zgłaszaniu prośby o zwrot?
Zawieź zwracany towar wraz z wymaganymi dokumentami do punktu zwrotu i tyle.
W porządku, tak zrobię. Tylko mam jeszcze pytanie, mianowicie wpłaciłem bezpośrednio przy zakupie 2000zł a pozostałe 3000zł wziąłem na raty(umowa o kredyt na zakup towarów i usług) grupa Santander. Czy z tym nie będzie problemów bo też coś kierowniczka wspominała że do tego jest 14 dni na rezygnację (oczywiście wspomniała to w dniu dzisiejszym a nie w dniu zakupu towaru). Raty nie będą sprawiały problemów przy regulaminie "Zakupy bez obaw"?

Czy nie będzie też problemem to że zarejestrowałem konto na ich stronie po zakupie a nie przed? Oczywiście później dodałem paragon do swojego konta

Przepraszam że tu pytam ale nic na ten temat nie ma nigdzie opisanego..

Ostatnia edycja:
obser napisał:
Napisz pismo,że zgodnie z regulaminem go oddajesz i przywieź go im.I poczekaj na decyzję.W/g tego co piszesz,to co oni robią z telewizorami co całe dnie chodzą w sklepie i to w dodatku w tzw,trybie sklepowym tzn.największy kontrast,jasność,nasycenie.Prośbę to możesz im mówić,musisz napisać zwrot towaru na podstawie pkt.x z regulaminu promocji "Zakupy bez obaw".
Dziękuję za informację, dołączę do tego pismo.

Coraz więcej masz zagadek,jak nie wkleisz tu regulaminu,to raczej nikt Ci tego nie wywróży.No i warunki zakupu ratalnego. Posiedź nad tymi dokumentami, powoli przeczytaj i wszystko może zrozumiesz. W tych promocjach regulaminy zawsze mają jakiś haczyk.

loco1 napisał:
Podobno czytałeś regulamin, a w nim jest przecież odpowiedź.

W regulaminie "Zakupy bez obaw" w punkcie 10 jest napisane:
"Zwrot na rzecz klienta zapłaconej przez niego ceny towaru nastąpi w sklepie fizycznym sieci RTV EURO AGD
na terenie Polski, w którym towar został zwrócony w następującej formie: a) gotówką - jeśli cena towaru była
zapłacona gotówką, b) na kartę płatniczą - jeśli cena towaru była zapłacona kartą płatniczą. W przypadku, gdy
cena towaru była sfinansowana kredytem, cena za zwracany towar zostanie przekazana do banku
finansującego na poczet spłaty kredytu. W przypadku dokonania przez klienta wpłaty własnej, wpłata własna
klienta zwraca jest mu w sklepie fizycznym sieci RTV EURO AGD na terenie Polski w formie wskazanej w
zdaniu pierwszym pkt. a) lub b)."

Z tego wynika że nie ma problemów ze zwrotem.
Natomiast w umowie o kredyt na zakup towarów i usług grupa santander nie ma nic napisane na temat odstąpienia w ciągu 14 dni pod którym osobiście się podpisałem. Jednak później został do niego doczepiony formularz informacyjny dotyczący kredytu konsumenckiego i w nim jest termin odstąpienia od umowy 14 dni. Czy jedno koliduje z drugim?

obser napisał:
Coraz więcej masz zagadek,jak nie wkleisz tu regulaminu,to raczej nikt Ci tego nie wywróży.No i warunki zakupu ratalnego. Posiedź nad tymi dokumentami, powoli przeczytaj i wszystko może zrozumiesz. W tych promocjach regulaminy zawsze mają jakiś haczyk.

Przedstawiam regulamin "Zakupy bez obaw":

1
Regulamin promocji: "ZAKUPY BEZ OBAW”
dla Klientów dokonujących zakupów w dowolnym sklepie fizycznym
sieci RTV EURO AGD w Polsce
1. "Euro - net" Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, adres: ul. Muszkieterów 15, 02-273 Warszawa, wpisana
do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy
dla m. st. Warszawy w Warszawie, Wydział XIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem
KRS 0000117710, NIP: 5270005984, REGON: 010137837, GIOŚ: E0003818WBW, kapitał zakładowy
560.190,00,- zł (Euro) jest Organizatorem promocji "Zakupy bez obaw" (Promocja).
2. Promocja obowiązuje od dnia 16 września 2016 r. do dnia 31 stycznia 2017 r. i odbywa się w sklepach
fizycznych RTV EURO AGD na terenie Polski oraz na infolinii Euro, telefon: 855 855 855 (koszt połączenia
według taryfy lokalnej operatora), w godzinach ich funkcjonowania. Promocja dotyczy także zakupów
realizowanych w sklepach fizycznych RTV EURO AGD na terenie Polski po uprzedniej rezerwacji towarów na
stronie internetowej euro.com.pl.
3. Promocja polega na tym, że Klient, który w okresie Promocji kupił towar w jednym ze sklepów fizycznych sieci
RTV EURO AGD na terenie Polski lub za pośrednictwem infolinii Organizatora, może go zwrócić w jednym ze
sklepów fizycznych sieci RTV EURO AGD na terenie Polski i otrzymać zgodnie z Regulaminem zwrot ceny
zapłaconej za zwracany towar oraz składki za ubezpieczenie tego towaru, jeśli takie było wykupione lub
wymienić go na każdy inny towar dostępny w jednym ze sklepów fizycznych sieci RTV EURO AGD na terenie
Polski, zgodnie z warunkami Promocji.
4. Promocją nie są objęte następujące towary: a) gry, programy komputerowe, karty pamięci oraz inne akcesoria
sprzedawane w zapieczętowanych opakowaniach, w przypadku których opakowanie zostało otworzone,
b) towary, do których producent udostępnia aktualizacje, po zarejestrowaniu jednorazowego kodu z dostępem
i aktualizacją, np.: mapy do nawigacji, nawigacje z dołączoną mapą, c) treści cyfrowe (kupony z kodami),
d) towary, w przypadku których zrealizowana została usługa instalacji/montażu, e) towary przecenione
(niepełnowartościowe, niekompletne), f) kable sprzedawane "na metry", g) nabyte przez jednego klienta
w celach hurtowych, w ilości większej niż dwie sztuki tego samego modelu.
5. W przypadku towarów, których zakup został sfinansowany kredytem na podstawie umowy zawartej w jednym
ze sklepów fizycznych sieci RTV EURO AGD na terenie Polski oraz towarów, do których wystawiono czek
TaxFree ich zwrot lub wymiana mogą nastąpić wyłącznie w sklepie, w którym towar został zakupiony.
6. Klient może skorzystać z Promocji, jeżeli: a) przedstawi w jednym ze sklepów fizycznych sieci RTV EURO
AGD na terenie Polski dowód zakupu towaru oraz ubezpieczenia tego towaru, jeśli takie było wykupione, tj.:
paragon, faktura VAT lub wydruk elektronicznego dowodu zakupu z Konta Klienta w sklepie internetowym
prowadzonym pod adresem RTV EURO AGD - Sklep internetowy RTV AGD Komputery Foto Telefony (Konto Klienta) - o ile posiada, b) towar jest oryginalnie
zapakowany (nie dotyczy: pralek, lodówek, kuchni, piekarników, zmywarek, w szczególności opakowanie nie
jest uszkodzone, w opakowaniu są wszystkie fabryczne zabezpieczenia, np.: styropiany mocujące, fizeliny,
etc., c) towar nie nosi śladów użytkowania i nie jest uszkodzony mechanicznie, posiada nienaruszone
oryginalne folie zabezpieczające, plomby i naklejki producenta, d) towar posiada kompletne wyposażenie,
kartę gwarancyjną oraz instrukcję obsługi i inne dokumenty wydane razem z towarem, e) do towaru dołączono
artykuł promocyjny, jeżeli został wydany przy zakupie zwracanego towaru. Kierownik każdego ze sklepów
fizycznych sieci RTV EURO AGD na terenie Polski, na podstawie kryteriów wskazanych w zdaniu poprzednim
rozstrzyga w razie wątpliwości o kwalifikacji towaru do zwrotu lub wymiany, co nie uchybia uprawnieniom
klientów, w szczególności konsumentów wynikającym z ogólnych przepisów prawa.
7. Euro nie pokrywa kosztów dostarczenia do sklepów fizycznych sieci RTV EURO AGD na terenie Polski
zwracanych lub wymienianych towarów.
8. W przypadku następujących towarów: pralki, lodówki, kuchnie, piekarniki, zmywarki, telewizory o przekątnej
od 32 cali klient może zamówić w sklepach objętych promocją usługę odbioru zwracanego towaru - koszt
usługi (Załącznik nr 1 do Regulaminu) wynosi 59,90 zł (lodówki SBS 79,90 zł) - usługa płatna: gotówką, kartą
płatniczą, bonami rozliczeniowymi, akceptowanymi w sklepach objętych Promocją. W takiej sytuacji
w przypadku, gdy podczas odbioru zostanie stwierdzone przez pracowników Organizatora, że towar, zgodnie
z Regulaminem nie spełnia warunków Promocji, w szczególności wymienionych w pkt 4 i 6 opłata za usługę
odbioru zwracanego towaru nie podlega zwrotowi.
9. Termin zwrotu lub wymiany towaru wynosi:
a) 30 dni od daty wydania towaru klientowi, jeśli klient posiada Konto Klienta; W celu weryfikacji posiadania
Konta Klienta, klient w dacie zwrotu towaru powinien przekazać pracownikowi Organizatora w sklepie
fizycznym sieci RTV EURO AGD na terenie Polski, w którym towar jest zwracany, adres e-mail podany
w Koncie Klienta;
b) 15 dni od daty wydania towaru klientowi, jeśli klient nie posiada Konta Klienta.
10. Zwrot na rzecz klienta zapłaconej przez niego ceny towaru nastąpi w sklepie fizycznym sieci RTV EURO AGD
na terenie Polski, w którym towar został zwrócony w następującej formie: a) gotówką - jeśli cena towaru była
zapłacona gotówką, b) na kartę płatniczą - jeśli cena towaru była zapłacona kartą płatniczą. W przypadku, gdy
cena towaru była sfinansowana kredytem, cena za zwracany towar zostanie przekazana do banku
finansującego na poczet spłaty kredytu. W przypadku dokonania przez klienta wpłaty własnej, wpłata własna
klienta zwraca jest mu w sklepie fizycznym sieci RTV EURO AGD na terenie Polski w formie wskazanej w
zdaniu pierwszym pkt. a) lub b).
2
11. Wymiana towaru na inny następuje na każdy dowolny towar dostępny w ofercie sklepu fizycznego sieci RTV
EURO AGD na terenie Polski, z tym, że w przypadku gdy cena towaru była sfinansowana kredytem wymiana
towaru może nastąpić tylko na inny towar z tej samej grupy asortymentowej.
12. W przypadku, gdy towar nabywany w następstwie wymiany jest droższy klient dopłaca różnicę w cenie
gotówką lub kartą płatniczą. W przypadku, gdy towar nabywany w następstwie wymiany jest tańszy, różnica w
cenie jest zwracana przez Organizatora: a) gotówką - jeśli cena towaru była zapłacona gotówką, lub b) na
kartę płatniczą - jeśli cena towaru była zapłacona kartą płatniczą, lub c) do banku finansującego nabycie
wymienianego towaru, na poczet spłaty zaciągniętego kredytu.
13. Regulamin nie uchybia mających zastosowanie wobec klientów przepisom dotyczącym rękojmi oraz wad
towarów.
14. Wszelkie reklamacje, zastrzeżenia lub uwagi dotyczące Promocji mogą być składane w formie pisemnej
i przesłane pocztą w terminie 14 (czternaście) dni od zakończenia Promocji na adres: Euro-net Sp. z o.o.
ul. Muszkieterów 15, 02-273 Warszawa lub na adres e-mail: bok@euro.com.pl.
15. Regulamin Promocji dostępny jest w sklepach objętych Promocją oraz na stronie:
http:// euro.com.pl/zakupybezobaw.
3
Załącznik nr 1 do Regulaminu promocji "Zakupy bez obaw"
Usługi odbioru zwracanego towaru w ramach promocji "Zakupy bez obaw":
Nazwa usługi (opis kartoteki) Cena usługi:
Usługa odbioru kuchni 59,90 zł
Usługa odbioru kuchni (zabudowa) 59,90 zł
Usługa odbioru lodówki SBS 79,90 zł
Usługa odbioru lodówki 59,90 zł
Usługa odbioru lodówki (zabudowa) 59,90 zł
Usługa odbioru pralki/zmywarki 59,90 zł
Usługa odbioru pralki/zmywarki (zabudowa) 59,90 zł
Usługa odbioru telewizora 59,90 zł
Usługa odbioru okapu 59,90 zł
Usługa odbioru kuchni mikrofalowej 59,90 zł
Usługa odbioru kuchni mikrofalowej (zabudowa) 59,90 zł
Zakres każdej z usług w/w odbioru zawiera :
1. dojazd do Klienta
2. przeprowadzenie czynności oceniających stan towaru
3. przygotowanie towaru do transportu (zapakowanie)
4. zniesienie towaru z dowolnego piętra
5. transport towaru do magazynu

pdamian napisał:
Czy jedno koliduje z drugim?
Nie. Ale bank to potraktuje jako spłatę kredytu przed terminem (zapewne nie całkowitą). Dlatego skontaktuj się z bankiem, poinformuj go o tym i ustalcie procedury.

I nie kopiuj tu regulaminu - wystarczy sam link. A nawet nie jest konieczny, bo każdy średnio rozgarnięty znajdzie regulamin na podstawie podanych w #1 informacji.

obser napisał:

Regulamin promocji: "ZAKUPY BEZ OBAW”:

http://www.euro.com.pl/si_upload/gf...bezobaw/REGULAMIN SF 16_09_16 do 31_01_17.pdf

Umowa o kredyt na zakup towarów i usług grupa santander:

Strona 1:
Zdjęcie - 30.10.2016 | Fotosik.pl
Strona 2:
Strona 3:
Strona 4(formularz informacyjny):
Strona 5(formularz informacyjny - tu jest podany termin 14 dni):
Strona 6(formularz informacyjny):

Ostatnia edycja:
loco1 napisał:
Nie. Ale bank to potraktuje jako spłatę kredytu przed terminem (zapewne nie całkowitą). Dlatego skontaktuj się z bankiem, poinformuj go o tym i ustalcie procedury.

I nie kopiuj tu regulaminu - wystarczy sam link. A nawet nie jest konieczny, bo każdy średnio rozgarnięty znajdzie regulamin na podstawie podanych w #1 informacji.

Dzwoniłem na infolinię lecz niestety dziś nie pracują, jutro od rana zadzwonię i poinformuję jak sprawa wygląda.

Powrót