Zwrot towaru do marketu ?

• Autor wątku Autor wątku Koraswroc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Koraswroc

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Witam, mam pytanie odnośnie zwrotu towaru do marketu, w kwietniu kupiłem pewien przedmiot budowlany i miałem go położyć w całości ale zostało mi parę nie ruszonych opakowań, można po takim czasie zwrócić to do marketu ? Mam fakturę a opakowania sa nieruszone.

O to trzebaby pytać w markecie. Zapewne mają regulamin ewentualnych zwrotów. I czas na to jaki jest.

To wiem, ale powiedzieli mi że 30 dni na zwrot a na stronie mają napisane :

W marketach Praktiker przysługuje Państwu prawo do bezterminowego zwrotu towaru. Warunkiem dokonania zwrotu jest dostarczenie towaru nieużywanego i w oryginalnym opakowaniu. Konieczne jest przedstawienie dowodu zakupu

Dlatego pytam jak to wygląda "prawnie"

Prawnie przyjęcie zwrotu to dobra wola sklepu i to sklep ustala czy zwroty przyjmuje(i na jakich zasadach) czy nie.

Edit: Powołaj się na zapis na stronie, jak będą się opierać to napisz mail do centrali i przyjmą.

Z tego co wiem w każdym markecie budowlanym możesz zwrócić nienaruszony towar na podstawie paragonu/faktury.

Koraswroc napisał:
Witam, mam pytanie odnośnie zwrotu towaru do marketu, w kwietniu kupiłem pewien przedmiot budowlany i miałem go położyć w całości ale zostało mi parę nie ruszonych opakowań, można po takim czasie zwrócić to do marketu ? Mam fakturę a opakowania sa nieruszone.

Kontaktowałeś się w tej sprawie z danym marketem? :o

Pisałem, odpisali że mam 30 dni a na stronie że nieograniczony czas. DLatego tutaj pytam żeby mieć jakieś podstawy prawne jak będą coś pieprzyć...

Sklep sam nie wie jakie ma prawo bo piszą że 30 dni a na stronie jest że nieograniczony czas...

Dla zakupów stacjonarnych ten sklep ma informacje ze zwrot jest bezterminowo pelnowartoscioweho towaru. Dla zakupów online jest to 30 dni.

kamień dekoracyjny, kupiłem 18 kartonów a zostało mi 8 i te 8 chcę zwrócić, nawet nie były otwierane...

18 x 28.99zł bo tyle kosztowało jedno opakowanie

Zgodnie z zapewnieniem z #3 mają obowiązek przyjęcia zwrotu na opisanych warunkach. Porozmawiaj z kierownikiem, a jeśli odmówi, to poproś o interwencję rzecznika konsumentów.

Do zamknięcia, można zwrócić, byłem osobiście w sklepie.

Powrót