Zwrot towaru - inna nazwa i niezgodny paragon

• Autor wątku Autor wątku adamek5101
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamek5101

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam
W dniu dzisiejszym odebrałem zamówiony przez internet uchwyt do telewizora.
Z pewnych względów chcę go zwrócić, jednak mam następujący problem:
na zakupiony sprzęt miała być wystawiona faktura a został wystawiony paragon, nie na to co zamawiałem - nie zgadza się cena oraz nie ma na nim zamawianego przeze mnie towaru.
Moje pytanie jest następujące:
- czy powinienem poczekać na prawidłową fakturę z wysyłką uchwytu, czy zwrócić od razu?

Na zwrot masz 10 dni licząc od dnia odbioru od przewoźnika. W tym terminie musisz wysłać sprzedawcy pisemne oświadczenie o odstąpieniu od umowy, a później w terminie 14 dni odesłać uchwyt.

to rozumiem - tylko czy muszę czekać, aż przyslą mi prawidłowy dowód zakupu tj. w tym przypadku fakturę?

Mam następne pytanie - odesłałem towar, napisałem pismo, po czym otrzymałem dziś telefon, że odsyłają mi paczkę z powrotem - ponieważ towar był zakupiony na fakturę i w związku z tym nie przysługuje mi prawo jego zwrotu. Czy to prawda?

Post #3 - zakup jako konsument więc prawo do zwrotu jak najbardziej przysługuje. Dlaczego wystawienie faktury miałoby pozbawiać konsumenta tego prawa?

Ponieważ nie znam sie na tym więc nie wiem, ale osoba która się ze mną skontaktowała - stwierdziła, że nie mam prawa zwrotu ponieważ zakupu dokonałem na fakturę. W związku z tym odsyłają mi towar z powrotem. Teraz chciałbym się dowiedzieć, czy to prawda i jak dalej walczyć z tym sklepem?

Nie, to nie prawda. Sprzedawca najprawdopodobniej myśli, że zakupił Pan towar jako przedsiębiorca, wtedy prawa do zwrotu nie ma. Fakturę wystawić można przecież również konsumentom. Nie znam się na rachunkach, ale podejrzewam, że sprzedawca musi wystawić korektę do faktury i pewnie nie bardzo mu się chce. Moim zdaniem powinien Pan zadzwonić, powiedzieć, że towar kupił Pan jako konsument, a wystawiona faktura tego nie zmienia, została ona wystawiona konsumentowi. Jeżeli będą uparci to przesyłki nie odbierać, żądać zwrotu gotówki.

Ja tak czy inaczej żądam zwrotu gotówki nie chce mieć z nimi nic wspólnego. Zastanawiam się tylko czy można gdzies zgłosic moim zdaniem nieuczciwe zachowanie tego sklepu, ewentualnie opisać sytuację na netcie, tak żeby przestrzec innych przed tym sklepem?

Nie prościej po prostu tam zadzwonić i wyjaśnić? Termin na zwrot pieniędzy jeszcze nie minął, mają na to 14 dni. Oskarży ich Pan publicznie, oni zwrócą pieniążki w terminie... i kto w takiej sytuacji będzie się nieuczciwie zachowywał?

Mnie tu nie chodzi tylko o zwrot pieniędzy - tylko o metody jakie stosują - zarówno w oznaczeniu towarów jak i całej tej sytuacji - uważa Pan że informacja o braku możliwości zwrotu z powodu zakupu na fakturę to jest uczciwe postępowanie. I nie przekonuje mnie, że sprzedawca mógł pomyśleć że zakupu dokonałem na firmę. Powinien to sprawdzić, zanim do mnie zadzwonił. Jeżeli ktos sobie życzy ode mnie więcej szczegółów, proszę podać np. nr telefonu, mail, jestem skłonny wyjasnić mój punkt widzenia, dlaczego uważam postepowanie tego sklepu za nieuczciwe.

Dodam jeszcze, że w ostatnim czasie dokonałem wielu zakupów przez internet (remont mieszkania) i nie miałem ani jednej takiej sytuacji.

Ostatnia edycja:
W dniu dzisiejszym dostałem następującą odpowiedz:

"Dziękuję. Pismo zostanie przekazane do osoby decyzyjnej, po czym zostanie przedstawione rozwiązanie do ów sprawy. Rozwiazanie zostanie przedstawione drogą mailową.

W związku z tym ,iż produkt zakupiony na fakturę Vat prawnie nie podlega zwrotowi i jako że jest to tylko dobra wola sprzedawcy proszę o wstrzymanie się z wysyłką do poniedziałku.
W poniedziałek będziemy mieli jasną i klarowną decyzję co przypadku zwrotu na fak vat.

Pozdrawiam!"

W związku z ty pytam po raz kolejny: czy zakup na fakturę uniemożliwia mi zwrot towaru. Swoją droga wysyłam do nich maila o podanie mi przepisu na którym opierają swoje twierdzenie.

adamek5101 napisał:
czy zakup na fakturę uniemożliwia mi zwrot towaru.
Nie. Warunkiem jest to, że musi Pan być konsumentem, czyli kupić od przedsiębiorcy jako nie-przedsiębiorca.
Art. 22^1 KC
"Za konsumenta uważa się osobę fizyczną dokonującą czynności prawnej niezwiązanej bezpośrednio z jej działalnością gospodarczą lub zawodową."

Zatem jeżeli jest Pan w tej sytuacji konsumentem to ma Pan prawo do zwrotu w terminie 10 dni bez podania przyczyny. (po 25.12.2014 - 14 dni)

Jak Pan widzi nie jest to takie oczywiste, a ja jestem ciekaw na co mogą się powałać, skoro przysyłają mi takie maile.

Powrót