zwrot towaru koszt wysyłki

• Autor wątku Autor wątku grep
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grep

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam,
zakupiłem towar poprzez allegro, towar dotarł do mnie uszkodzony i został zwrócony, sprzedający przelał mi kwotę pomniejszoną dodając informacje cyt. "Witam, wybrał Pan zwrot towaru, w takim wypadku zgodnie z obecnie obowiązującym prawem, zwracamy najniższy koszt przesyłki dostępny na aukcji, który w tym wypadku wynosił 6,50 zł".

Czy jest to zgodne z prawem ? i prawo w tym przypadku działa na korzyść sprzedającego ?

Dokładnie tyle zapłaciłem:
Przesyłka kurierska 11 zł
a zwrócono mi 6.50 zł

Odbiór w punkcie: E-PRZESYŁKA / Paczka48 Odbiór w Punkcie 6,50 zł

tłumacząc j/w. "wybrał Pan zwrot towaru, w takim wypadku zgodnie z obecnie obowiązującym prawem, zwracamy najniższy koszt przesyłki dostępny na aukcji, który w tym wypadku wynosił 6,50 zł"

Moim zdaniem przesyłka do jakiegoś punktu odbioru - a nie miejsca wskazanego przez konsumenta - nie jest zwykłym sposobem dostarczenia towaru zakupionego na odległość.
Poproś o pomoc rzecznika konsumentów.

Zwraca się tyle, ile ktoś zapłacił. Postrasz ich sądem - może po dobroci zwrócą ci różnicę - napisz, że wzywasz ich do zapłaty kosztów, które poniosłeś, bo w innym wypadku skierujesz sprawę na drogę sądową co narazi ich na dodatkowe koszty postępowania przed sądem.

To na jakiej podstawie żądali tej zapłaty od klienta? W dodatku sam piszesz, że powinni mu zapłacić 11zł. Warunki umowy takie były - pierwotne, nie można ich później modyfikować.

Ty, póki co, jeszcze nigdy nie uzasadniłeś swoich twierdzeń... I sam też kogoś w błąd wprowadziłeś. Ta nieznajomość przepisów to też do ciebie...?
Dziwne. Ja się zdziwiłam - skoro zazwyczaj umów należy dotrzymywać, to zazwyczaj działało to w dwie strony... A nie tylko w jedną... W końcu jest to niewywiązanie się z warunków umowy - dostawca godzi się na taką formę przesyłki i ma ją w swojej ofercie.
Mój błąd. Tu są jakieś dziwne te przepisy, ale geckox ma rację.

Ostatnia edycja:
Skoro tak piszą na stronie uokik to widocznie tak jest.
Wprowadzacie tutaj w błąd ludzi, pójdą z tym z tym do sądu i przegrają...

Mnie nie raz już wprowadzono w błąd... Ale tu nie miałam racji.

loco1 napisał:
Moim zdaniem nie ma.

Uzasadniłem.

U mnie niczego nie uzasadniałeś. A zawsze masz najwięcej do powiedzenia. Ja przynajmniej się potrafię do tego przyznać. I przeprosić, bo faktycznie tu nie miałam racji.

Ostatnia edycja:
Po kilku korespondencjach z allegro, sprzedawcą, sprzedawca zwrócił pełne koszty wysyłki.
Właściwie allegro na początku stało po stronie sprzedawcy że nie należy mi się pełen zwrot kiedy zaproponowałem że wystawię aukcje 100 sztuk dowolnego produktu po 1zł wysyłka tania 2zł długi okres oczekiwania 60 dni, wysyłka droga 20 zł towar na jutro, z naciskiem na to że wyślę towar uszkodzony i zwrócę kwotę za towar uszkodzony + najniższy koszt wysyłki allegro uznało że mam rację i że sprzedawca ma zwrócić koszt wysyłki.

Jeżeli faktycznie prawo byłoby po stronie sprzedawcy powyższą procedurę można by wykonywać zupełnie legalnie bez końca.

Powrót