Zwrot towaru kupionego na aukcji allegro, brak zwrotu pieniedzy

• Autor wątku Autor wątku porkchops
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

porkchops

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
26 lutego kupiłem na Allegro telefon, w tytule było napisane firma pl co uśpiło troche moja czujność i nie doczytałem do końca ze jest to wysyłka z Chin.
Dopiero po wpłacie pieniędzy na konto sprzedającego zorientowałem się o tym fakcie więc postanowiłem skorzystać z prawa do zwrotu przedmiotu bez podania przyczyny, wysłałem zaraz wniosek w tej sprawie, niestety towaru ne udało się już cofnąć, więc czekałem jakieś 2 miesiące aż telefon przyjdzie żebym mógł go zwrócić.
Telefon przyszedł do mnie 27 kwietnia, w następny dzień odesłałem go sprzedawcy, po wcześniejszym uprzedzeniu i odpowiedzi od niego z adresem do zwrotu. Telefon dotarł 2 maja wg śledzenia przesyłki na stronie poczty polskiej i od tego czasu nie mam żadnego kontaktu ze sprzedającym, nie odpowiada na maile, telefonu nie odbiera.

Nie wiem jak dalej postępować w tej sprawie, dyskusji na allegro już nie zacznę, bo aukcja się już chyba w systemie przedawniła.

porkchops napisał:
postanowiłem skorzystać z prawa do zwrotu przedmiotu bez podania przyczyny, wysłałem zaraz wniosek w tej sprawie, niestety towaru ne udało się już cofnąć
wyjaśnij co to znaczy?

https://poznaj.allegro.pl/bezpieczenstwo/kupuj-bezpiecznie/ na dole strony są wzory pism, wypełniłem "Oświadczenie o odstąpienia od umowy zawartej na odległość" wysłałem jak najszybciej w nadziei, że sprzedawca zdąży odmówic wysylke z chin, zeby nie marnowac wiecej czasu. Niestety
Witam

bardzo przykro mi , kontaktowałem sie nawet przez kontrahenta z SG POSTEM ale nie udało sie przesylki cofnac - czeka na odprawe i leci niebawem do Pana

pozostaje wiec zwrot towaru gdy do Pana dojdzie
pozdrawiam
Taką wiadomość dostałem od sprzedawcy

porkchops napisał:
wypełniłem "Oświadczenie o odstąpienia od umowy zawartej na odległość
W takim razie skutecznie odstąpiłeś od umowy i zażądaj zwrotu ceny w terminie 14 dni.
Treść odpowiedź sprzedawcy jest niezgodna z prawem!

No tak, niestety nie wiedziałem o tym i poczekałem na telefon, po czym go zwróciłem i kontakt ze sprzedawcą się urwał. Czy w takim wypadku zostaje tylko wizyta na policji?

Widze teraz ze po zmianach na allegro nie mogę nawet wystawić komentarza do tej aukcji...

Napisałem jeszcze ostatniego maila informującego o moich zamiarach, moze postraszenie pomoże w tej sprawie.

Ostatnia edycja:
Wyślij pismo listem poleconym z żądaniem zwrotu ceny w terminie 14 dni.

Pismo wysłane, pozostaje czekać na rozwinięcie się sprawy, na pewno będę się jeszcze radził.

Dzięki za dotychczasową pomoc.

Powrót