Zwrot towaru kupionego na odległość

• Autor wątku Autor wątku arch13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arch13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam.
Mam następujący problem. 11.02.2022 zamówiłem kilka przedmiotów na allegro.
Przedmioty otrzymałem/odebrałem 16.02.2022 z paczkomatu InPost.
Te przedmioty to:
- silikonowa myjka do naczyń
- gąbka kąpielowa do wanny
- korek silikonowy do zlewu

Przedmioty generalnie nie działają. Silikonowy korek działa na takiej zasadzie, że nie może na nim leżeć żadne naczynie/przedmiot bo inaczej przepuszcza wodę - czyli do mycia naczyń się nie nadaje. Silikonowa myjka (reklamowana do czyszczenia patelni żeby nie rysować) to nieporozumienie bo w ogóle nie doczyszcza powierzchni - nadaje się jedynie do masażu lub mycia ciała (ale jest mała jak waciki do demakijażu więc powodzenia...). Poduszka kąpielowa to w ogóle porażka bo przyssawki tam znajdujące się, są malutkie i wykonane z dziwnego materiału. Strasznie twarde i męczyłem się pół godziny żeby jedną przyssawkę do wanny przyczepić. Jest ich 8 więc przygotowanie do kąpieli zajęłoby kilka godzin żeby przyczepić do wanny poduszkę.
Zgłosiłem więc zwrot przedmiotów jeszcze tego samego dnia. Niestety z powodu problemów zdrowotnych zdołałem je zwrócić do paczkomatu dopiero 23.02.2022. I tutaj popełniłem błąd bo wpisałem powody zwrotu, przez co sprzedawca uznał, że towar reklamuję. Sprzedawca otrzymał zwrot w dn. 24.02 a wczoraj, tj 28.02 nadali paczkę z "nowymi" przedmiotami. Ja kupiłem już nową poduszkę i myjkę więc generalnie przedmiotów nie potrzebuję. Czy w tym momencie po otrzymaniu ponownie "nowych" przedmiotów przysługuje mi prawo do odstąpienia od umowy i nieprzyjęcia ich? Nie wiem czy odbierać je z paczkomatu (paczka najprawdopodobniej dotrze dzisiaj do paczkomatu) i wtedy "walczyć" ze sprzedającym, czy lepiej nie odbierać żeby przedmioty wróciły do nadawcy?
Jakie mam opcje "prawne"? Nadmienię, że nawet jeśli poduszka będzie w moim posiadaniu (była najdroższa, prawie 40zł, pozostałe przedmioty to drobnica za 4zł w sumie) to i tak będę ją non stop reklamował na zasadzie gwarancji lub rękojmi, nawet nakręcę filmik pokazujący że poduszki nie sposób przyczepić do wanny w żadnym miejscu, bez względu na to ile bym siły nie używał. Opinie innych kupujących odnośnie tego produktu są też takie same.

Ostatnia edycja:
Powrót