Zwrot towaru kupionego przez Internet / telefon (bardzo nietypowe)

• Autor wątku Autor wątku mrosi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mrosi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cóż...
Kupiłem z Orange odkurzacz - robota odkurzającego. Po dwóch próbach odkurzenia okazał się niewypałem, więc postanowiłem go zwrócić. I zaczęły się schody...
Pomijając fakt, że konsultantka BOK Orange, niedoinforowania, zarzekała się, że firmy nie mogą zwracać towaru w związku z "ustawowym" odstąpieniem od umowy. Bo co oni zrobią ze sprzętem, że tak nie można. Nie było sensu jej tłumaczyć, że o ile nie przekroczy się granic ustawowego :"wypróbowania" towaru, ten nie jest traktowany jako wykluczony z możliwości zwrotu, etc.

Problem jednaj jest nieco innej natury. Bardziej skomplikowany.
Od kilkudziesięciu lat korzystam z Orange. Od kilkunastu w ofercie biznesowej. Paradoks jednak polega na tym, ze nigdy nie miałem i nie mam działalności gospodarczej. Korzystam z wprowadzonej w 2005 r. oferty dla służb mundurowych, zgodnie z którą, funkcjonariusze mogą posiadać usługi Orange (zawierają umowy o świadczenie usług, zakup urządzeń, etc.) dla firm, mimo, iż nie posiadaj działalności.
Na potrzeby realizacji pewnych kwestii technicznych, w moich danych widnieje mój NIP (pozostałość po czasach, kiedy każdy obywatel miał przydzielony NIP, zanim jeszcze dla konsumentów identyfikacyjnym stał się wyłącznie PESEL). REGON natomiast jest wpisany resortu, w którym służę.
To zaczyna coraz częściej generować problemy, bo nie sposób wyjaśnić konsultantom, że nie mam działalności. Oni widzą NIP i REGON w systemie: koniec, kropka.

Postanowiłem, pomimo zacietrzewienia konsultantki w BOK, odesłać odkurzacz do centrum zwrotów Orange, wraz z wypełnionym formularzem odstąpienia od umowy zawartej na odległość.

Swego czasu rozmawiałem ze znajomym radcą w tym temacie i on stwierdził, że forma realizacji umowy nie ma nic wspólnego z moim statusem. W świetle prawa jestem konsumentem, a nie przedsiębiorcą, i przysługuje mi pełnia praw należnych konsumentowi.

Czy ma rację?

Przypuszczam, że jeśli odeślę odkurzacz, zacznie się "jazda". Że nie mogę, bo firma, etc. Co zrobić w takiej sytuacji? Oczywiście poza migracją do oferty dla klientów indywidualnych?

Ma rację. O prowadzeniu działalności gospodarczej świadczy m.in. wpis i odpowiednie informacje z CEIDG. W takiej sytuacji wysłać im wezwanie do zwrotu środków wskutek wiążącego odstąpienia od umowy, jeśli przekroczą termin na zwrot środków. Na zwrot środków mają 14 dni od dostarczenia do nich odkurzacza lub otrzymania od ciebie potwierdzenia zwrotu odkurzacza w zależności co nastąpi wcześniej (art. 32 ustawy o prawach konsumenta).

Powrót