Zwrot towaru na Olx

• Autor wątku Autor wątku anonuser
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anonuser

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Trafiłem na natarczywego klienta, który domaga się zwrotu pieniędzy za zakupiony produkt przez stronę OLX . Produktem jest dysk twardy do laptopa. Klient zarzeka się że dysk nie jest sprawny mimo, że jestem w 100% pewien że on działa gdyz sam go używałem. Za pierwszym razem klient do mnie dzwonił i powiedział, że chce zwrócić dysk i odzyskać pieniądze gdyż chodzi za wolno. Dzisiaj dostaje SMSa że on ma wydruk ogłoszenia i jakiś filmik z dyskiem i wyciągnie z tego konsekwencje jesli mu nie oddam pieniędzy. Czy moim obowiązkiem faktycznie jest mu zwrócić pieniądze za rzekomo "niedziałający" dysk?

sprawdzałeś inne tematy na tym forum związane z olx ?

Tak, zanim napisałem temat to czytałem inne z tym związane i nadal nie jestem w 100% pewien.

to chyba słabo Ci poszło to czytanie , tematów była ogromna ilość z gotowymi odpowiedziami .

Wiem, że było wiele podobnych sytuacji jak moja, ale jednak wolałbym, żeby ktoś się wypowiedział odnośnie konkretnie mojej sytuacji żebym mógł spać spokojnie.

Jeśli sprzedałeś jako osoba prywatna to:

- Możesz przyjąć dysk, zwrócić kasę i spać spokojnie (o ile dostaniesz ten sam dysk i w nie pogorszonym stanie).
- Możesz nie przyjąć dysku, nie zwracać kasy, i spać spokojnie dopóki nie zostanie złożona formalna reklamacja z tytułu rękojmi. Wolne działanie to raczej subiektywna opinia niż wada.

Ale oczywiście taka reklamacja z tytułu rękojmi może zostać przeze mnie odrzucona bez konsekwencji skoro nie mam obowiązku zwrotu? Klient staje się już zbyt natarczywy, a tłumaczenie nic nie daje..

czy zrozumiałeś post wittka ?

Powrót