Zwrot towaru / Odstąpienie od umowy a aktualizacja systemu

• Autor wątku Autor wątku nhx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nhx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry, niedawno zakupiłem laptopa z systemem MacOS przez internet. Niestety nie spodobało mi się kilka rzeczy i po przetestowaniu stwierdziłem, że rozwiązuje umowę i zwracam produkt.
Niestety podczas korzystania z systemu pojawiła się nowa aktualizacja do najnowszej wersji. System się zaktualizował, a teraz kiedy go formatuje to nie cofa go do poprzedniej, fabrycznej, tylko resetuje ustawienia, usuwa dane itp. (OK), ale system jest już nowy.
W związku z tym mam wielką prośbę - czy sklep ma prawo żądać ode mnie np. dopłaty z powodu zaktualizowania systemu?
Myślę, że cofnięcie do starszej wersji macOS jest możliwe (np. pobierając obraz systemu), ale nie chciałem się bawić bo to mój pierwszy kontakt z makiem i jeszcze bym coś popsuł.
Będę wdzięczny za pomoc!

W związku z tym mam wielką prośbę - czy sklep ma prawo żądać ode mnie np. dopłaty z powodu zaktualizowania systemu?
Nie. Sklep ma jedynie kompetencje wynikające z art. 34 ust. 4 Ustawy o prawach konsumenta, ale wątpię, że aktualizacja systemu zmniejszyła w jakikolwiek sposób wartość tego urządzenia wskutek korzystania z rzeczy w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania tej rzeczy. Najprościej spytać sam sklep czy myśli podobnie.

nhx napisał:
niedawno zakupiłem laptopa...
Niedawno jest dość ogólnikowym określeniem :)
Dla jednego będzie to dzień, dla innego tydzień, dla jeszcze innej osoby pół roku, warto precyzyjnie podać datę.

gryffinian napisał:
Nie. Sklep ma jedynie kompetencje wynikające z art. 34 ust. 4 Ustawy o prawach konsumenta, ale wątpię, że aktualizacja systemu zmniejszyła w jakikolwiek sposób wartość tego urządzenia wskutek korzystania z rzeczy w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania tej rzeczy. Najprościej spytać sam sklep czy myśli podobnie.

Sklep mnie poinformował, że to jest właśnie ingerencja - będzie dopłata i że można negocjować... Ale kto wie jak to przy zwrocie ocenią. Dlatego chcę wiedzieć czy mam w ogóle prawo żądać zwrotu pełnej kwoty

Kanas napisał:
Niedawno jest dość ogólnikowym określeniem :)
Dla jednego będzie to dzień, dla innego tydzień, dla jeszcze innej osoby pół roku, warto precyzyjnie podać datę.

Jest to niecały tydzień (na infolinii dowiedziałem się że mam możliwość zwrotu).

gryffinian napisał:
To przeczytaj uważnie ten przepis.

Ok, czyli mają mi wytłumaczyć w jaki sposób aktualizacja zmniejszyła wartość produktu :)
Zapewne jutro dam znać dla potomnych jak się to potoczyło.

Powrót