Zwrot towaru / przesyłka od kupującego nie dotarła

• Autor wątku Autor wątku natalia_pos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natalia_pos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witajcie. Mam następujący problem z Kupującą na Allegro. Sprzedałam jej dwie pary kolczyków (sprzedaż na koncie firma). Pani po tygodniu od odebrania przesyłki stwierdziła, że jednak chce je zwrócić. Ok, jej prawo. Ale okazało się, że wysłała je przed napisaniem mi maila i oczywiście listem nierejestrowanym. Typowego oświadczenia o odstąpieniu od umowy, mimo moich prośb nie otrzymałam, wysłałam jej nawet wzór... Oczywiście przesyłka nie dotarła, a czas na zwrot pieniędzy za kilka dni minie. Co w takiej sytuacji powinnam zrobić, aby było to zgodne z prawem? Wartość przesyłki to ok. 100, więc nie uśmiecha mi się za bardzo wykładania pieniędzy na zwrot ze swojej kieszeni, w przypadku, gdy towar do mnie prawdopodobnie nie wróci. Nie mam też pewności, że kolczyki zostały odesłane. Jeśli jest to istotne to sama wysyłam tylko poleconymi.

Dziękuję za pomoc.
Natalia

Podnoszę może znajdzie się ktoś to mi pomoże :)

Po terminie dostarczenia wezwij do bezzwłocznego dostarczenia towaru. Wskaż, że brak dostarczenia może skutkować zażądaniem pokrycia braku zwrotu towaru w wysokości wartości towaru. Daj jej termin 7 dni.

Powrót