Zwrot towaru w sklepie stacjonarnym

• Autor wątku Autor wątku Bestiaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bestiaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam pytanie odnośnie zwrotu towaru. Kupiłam spodnie w sklepie stacjonarnym, na następny dzień chciałam je zwrócić. Sprzedawca poinformował mnie jednak, że nie przyjmują zwrotów. Wiem, ma do tego prawo, ale czy nie powinnam zostać poinformowana przed zakupem, że nie będę miała możliwości zwrotu? Czy nie powinna być jakakolwiek informacja w sklepie, przy kasie, w widocznym miejscu albo chociaż na paragonie? Czy przez niepoinformowanie mnie przez sprzedawcę mogę domagać się zwrotu? W każdym sklepie do tej pory widziałam informacje o możliwości lub braku możliwości zwrotu albo byłam o tym informowana przy kasie przed zakupem, a tu nie było żadnej takiej informacji.

Raczej więcej jest informacji o możliwości zwrotu towaru, z powodów marketingowych niektórzy handlowcy robią taki ukłon dla kupujących. A w sumie to trzeba było się zapytać o możliwość zwrotu, jeszcze nie słyszałem , aby odmówiono- piszę to ze swojego doświadczenia,bo jako rasowy chłop nikt nie zaciągnie mnie do sklepu z ciuchami i kobieta kupuje jakąś rzecz zastrzegając,że jak nie będzie pasowało to zwróci lub wymieni. najwyżej umawiają się że paragon wystawią w uzgodnionym terminie. Ale ogólnie teraz jest zasada widziały gały co brały, i trudno sprzedawcy wyciągać z kasy utargowane pieniążki.

Czy przez niepoinformowanie mnie przez sprzedawcę mogę domagać się zwrotu?
Ależ jesteś o tym doskonale poinformowana. Wszystkie obowiązujące akty prawne są dostępne bezpłatnie. Wystarczy przeczytać uważnie jakie masz prawa. Są nawet kompendia wiedzy dla konsumentów przygotowywane np na tym forum jak i np na stronach UOKiK. A uprzedzając następne pytanie: nie, sklep NIE ma obowiązku informowania o braku jakiegoś prawa jeśli przepisy tego nie wymagają.

Powrót