Zwrot towaru z allegro

• Autor wątku Autor wątku goszczysko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

goszczysko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!
Jestem nowa osoba na forum i nie wiem czy byl juz poruszany taki temat - jesli tak to przepraszam
Jestem osoba sprzedajaca na allegro i poraz pierwszy spodkala mnie sytuacja kiedy klient chce zwrocic zakupiony towar i nie wiem czy mam obowiazek przyjecia zwrotu. Dodam tylko ze jestem osoba prywatna!
Teraz sprobuje najlepiej jak potrafie przedstwic cala sytuacje
Witam!

Dostalam dzisiaj e-mail od kupujacej ze chce zwrocic zakupiony towar poniewaz chyba jej sie nie podoba (tak naprawde nie wiem bo nie podala przyczyny ).Klientaka zakupila ode mnie koszule (w aukcji bylo kilka zdjeci robionych z bliska - ze szczegolami i rachunkiem sklepowym) , napisala takze e-mail ze chcialaby jeszcze taka sama tylko w kolorze bialym. Niestety nie mialam bialej wiec klientak zaplacila za 1szt. Nastepnego dnia (wtorek) wysylalam e-mail do klientki ze wieczorem jade wyslac paczki ale wczesniej moge podjecha do sklepu i kupic jej taka sama biala koszule (jesli bedzie dostepna bo towar szybko schodzi z polek). Klientaka byla szczesliwa i bardzo mi dziekowala :). Na szczescie udalo mi sie dostac L (w sklepie juz ich nie bylo ale bardzo prosilam pracownikow i znalezli mi jeszcze jedna na zapleczu). Jako ze byla juz sroda a tylko do srody moge wysylac paczki kurierskie (inaczej przesylka przesunela by sie o tydzien )i nie bylo czasu na wystawianie aukcji z biala koszula umowilam sie z klientka ze nie bede wystaiala tej aukcji tylko kupi inna koszule - z tej samej firmy, w tej samej cenie a ja wysle ta ktora jej kupilam. Oczywiscie klientka sie zgodzila poniewaz to ten sam model i rozmiar koszuli do ktorej w aukcji miala zdjecia tylko roznila sie kolorem wiec zaplacila za nia (transakcje oczywiscie przez allegro )a ja wieczorem wyslalam paczke.
Dzis otrzymalam e-mail ze klientaka "

Przepraszam najmocniej ...wiem ile wlozyla Pani pracy aby zdobyc dla mnie ta koszule biala L...niestety te koszulki nie ....

CZy moge dokonac zwrotu ? maja wszystkie metki...."
Dodam tylo ze koszule byly nowe (prosto ze sklepu ), sa oryginalne i posiadaja rachunki sklepowe. Dodatkowo do pudelka wlozyam firmowa torbe a koszule szczelnie zapakowalam zeby nie stracilt zapachu poniewaz towar z tego sklepu jest specjalnie perfumowany .
Teraz pytanie czy jezeli ja wysylalam towar bez zarzutow, skaz, odpowiedni rozmiar (wymiary szczegolowe sa w aukcjach ) i oryginalny a w aukcji (kup teraz ) byly dokladne zdjecia wiec klientka wiedziala co kupuje. Gdyby wysyslka byla z Polski moze nie bylo by problemu ale wysylka byla z USA - jedna z koszul na specjalne zamowienie i nawet jesli Pani odesle mi te koszule to ja nie bede mogla juz jej zwrocic do sklepu. Poza tym w aukcji podawalam zanizony koszt przesylki a reszte doplacalam z wlasnej kieszeni nie wspominajac juz o tym ze bylo to zamowienie specjalne wiec ponioslam dodatkowy koszt na paliwo zeby jechac po ta koszule do sklepu a nastepnego dnia specjalie jechalam do kuriera z ta paczka (gdyby nie to to paczke wyslalabym dzin wczesniej razem z innymi ). Jeszcze tylko dodam ze w regulaminie na strone o mnie napisalam wyraznie ze zwroty przyjmuje tylko jesli blad jest z mojej strony ). Jezeli towar jest ok to czy musze przyjac zwrot , jesli tak jaka kwote musze oddac (czy moge odliczyc poniesione koszty (tyle ile rzeczywiscie zaplacilam za przesylke, paliwo , koszty allegro - alegro zwraca tylko do 40 dni prowize a wiadomo ze na przesylke do USA musialabym troche czekac (zakup byl robiony 18 dni temu). Czy jako osoba prywatna musze przyjac zwrot jesli komus poprostu towar sie nie podoba?
Dziekuje i czekam na odpowiedz
ps. przepraszam za literowki .

Czy jako osoba prywatna musze przyjac zwrot jesli komus poprostu towar sie nie podoba?

Nie. W takim przypadku prawo zwrotu nie jest przewidziane prawnie. Jedynie można odstąpić od umowy jeśli towar posiada wady niewskazane w umowie i jeśli sprzedawca tych wad nie usunie.

Dzieki za odpowiedz :) Wlasnie o to chodzi ze koszule na 100% nie posiadaja wad poniewaz jest to droga firma i slynie z tego ze towar jest bardzo wysoko jakosciowy. DOdatkowo kazda rzecz sprawdzam dokladnie przed wyslaniem wiec o jakichkolwiek wadach nie ma mowy chyba ze klient na zlosc zrobi jakas dziure lub plame :). KOszula byla prosto ze sklepu . Kupilam we wtorek kolo 20 tej a w srode juz ja kurierem wyslalam .

Wolalam sie jednak upewnic poniewaz na e-mail wyslany do klientki w ktorym wyjasnilam ze nie moge przyjac zwrotu z kilku wzgledow dostalam odopwiedz :
"Przykro mi,ze narobilam klopotu...

Pragne Pania poinformowac,ze kupilam koszule w Polsce - wiec obowiazuja Pania przepisy polskie. Zakupiony towar na allegro - klient ma prawo zwrotu w terminie 10 dni od daty dostarczenia bez sladow uzytkowania - oczywiscie zwrot jest na moj koszt...Pania tylko prosze o podanie adresu , pod ktory mam przeslac nieudany zakup.
(Kupujący posiada prawo do zwrotu towaru do nadawcy z zagranicy ( na swój koszt ) w ciągu 10 dni od daty otrzymania przesyłki zgodnie z ustawą z 2 marca 2002 roku " O ochronie niektórych praw konsumentów" Dz. U. 00.22.271.) ". Jako ze nie mieszkam w Polsce wiec nie znam polskiego Prawa wiec wolalam sie upewnic.

Proszę zapytać klientkę jakich relacji dotyczy owa ustawa. Żeby jej ułatwić zadanie, możesz wskazać, że chodzi o Art.1. punkt 1. wspomnianej ustawy. Później jeśli ów punkt nie będzie wystarczająco jasny, można poprosić o wskazanie definicji przedsiębiorca i osoby fizycznej :D

Dziekuje za podpowiedz :)
Chcialam to jakos delikatnie zalatwic bo nigdy nie wiadomo co klientce przyjdzie do glowy a nie na reke mi negatywne komentarze poniewaz mam 100% pozytyw i wszedzie po 5 gwiazdek :) Teraz napisalam do Niej e-mail zeby mi napisala co jest nie tak z koszula bo w zasadzie napisala " ale te koszulki .... i nie wiem co to znaczy

Witam ponownie!
No i stalo sie - dziewczyna rozpoczela spor na allegro i nie wiem co dalej mam robic.
Wyslalam mi tez e-mail o tresci :
"Zwrot towaru zakupionego przez internet

piątek, 15 stycznia 2010 12:51 Sylwester Kowalski (TrendyMen.pl)

Klient ma prawo zwrócić w ciągu 10 dni towar zakupiony w internecie bez podawania powodu zwrotu. Taką możliwość gwarantuje mu Ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz. U. z dnia 31 marca 2000 r.).

Według art 7 ust 1 wyżej wymienionej ustawy „Konsument, który zawarł umowę na odległość, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie dziesięciu dni”. W przypadku, gdy sprzedający nie poinformował konsumenta o takiej możliwości, termin ten wydłuża się do trzech miesięcy. Nie jest dopuszczalne zastrzeżenie przez sprzedającego, że konsumentowi wolno odstąpić od umowy za zapłatą oznaczonej sumy tak zwanego odstępnego.

Jeśli zakupiliśmy towar przez internet i chcemy go zwrócić należy o tym poinformować sprzedawcę w formie pisemnej w ciągu 10 dni. Oświadczanie takie najlepiej przesłać listem poleconym z potwierdzeniem odbioru. Istotne jest, aby rezygnacji z towaru dokonać na piśmie. Oświadczenie ustne złożone przez telefon nie będzie wystarczające. Termin ten liczony jest od otrzymania towaru przez kupującego. Od chwili przesłania pisma z odstąpieniem od umowy umowa uważana jest za niezawartą. Klient musi zwrócić zakupiony towar w stanie nienaruszonym, a sprzedawca oddać mu pieniądze. Sprzedawca musi zwrócić pieniądze nie później niż w terminie 14 dni od daty otrzymania oświadczenia o odstąpieniu od umowy. W takim samym terminie należy odesłać towar. Ustawa nie reguluje kto powinien ponieść koszty przesyłki. Na stronie Federacji Konsumentów można znaleźć informację, że koszty odesłania towaru ponosi konsument, chyba że nie jest to zwrot rzeczy, a jej reklamacja.

Czego zwrócić nie można:
- przedmiotów zakupionych na licytacji,
- nagrań audialnych i wizualnych oraz zapisanych na nośnikach programów komputerowych po usunięciu ich oryginalnego opakowania,
- produktów, które ulegają zepsuciu (np. artykuły spożywcze o krótkim terminie przydatności),
- prenumeraty prasy,
- produktu wykonanego na indywidualne zamówienie klienta.

Sprzedawca ma prawo odmówić przyjęcia towaru:
- uszkodzonego przez klienta lub noszącego ślady wżywania,
- po upływie dziesięciu dni od jego otrzymania przez klienta,
- wykonanego na zamówienie lub zmodyfikowanego,
- w przypadku, gdy paczka dostarczona przez listonosza lub kuriera jest w złym stanie.

W przypadku, gdy masz problem z wyegzekwowaniem swoich praw możesz zwrócić się o pomoc i bezpłatną poradę do Federacji Konsumentów:
www.federacja-konsumentow.org.pl
e-mail: porady_prawne@federacja-konsumentow.org.pl"

Ja oczywiscie wczesniej wysylalam jej tresc ustawy z dnia 27 lipca 2002 gdzie mowa jest o tym ze dotyczy zakupow u przedsiebiorcy ale moze sie myle :) Niestety nie znam sie na Polskim prawie i nie chce wyjsc na glupka :)
z dnia 27 lipca 2002 r.

o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego

Rozdział 1

Sprzedaż konsumencka

Art. 1. 1. Ustawę stosuje się do dokonywanej w zakresie działalności przedsiębiorstwa sprzedaży rzeczy ruchomej osobie fizycznej, która nabywa tę rzecz w celu niezwiązanym z działalnością zawodową lub gospodarczą (towar konsumpcyjny).
Zapomnialam jeszcze dodac ze dziewczyna napisala mi ze proszac o porade zapomnialam napisac ze ona kupila na allegro a nie w sklepie internetowym

Prosze o porade
Dziekuje

Ostatnia edycja:
Jaką radę? Odpowiedzieć na spór, że ustawa dotyczy relacji konsument-firma a nie osoba fizyczn-osoba fizyczna a taka to właśnie była sprzedaż poprzez Allegro i się więcej nie przejmować.

PS
To była aukcja czy KT?

Obie koszule byly przez kup teraz tyle ze jedna z nich kupowalam na specjalne zamowienie. Nie mailam takiej w domu wiec na pprosbe klientki pojechalam specjalnie do sklepu i kupila rozmiar , kolor i model o ktory prosila.
Napisalam do klientki ze moge przyjac zwrot po odliczeniu rzeczywistych kosztow przesylki (w aukcji byly podane nizsze niz ponosze - na wszystko mam rachunki ) oraz po odliczeniu prowizji allegro (jesli paczka dojdzie na czas i dostane od allegro zwrot to tylko odlicze sama przesylke ) nie chce ryzykowac negatywnym komentarzem ale cos mi sie zdaje ze to za malo dla tej Pani. Chciala by zwrotu clalosci - przesylka jaka byla podana w aukcji :)
Pozdrawiam serdecznie i dziekuje

Witam!
Postanowiłem skorzystać z tego tematu.
Zakupiłem na allegro towar przez pcję "Kup teraz". Sprzedający jako firma, pieniądze przelałem na jego konto. Towar został wysłany od producenta z Chin, sprzedający był pośrednikiem transakcji. Postanowiłem odstąpić od sprzedaży, bo towar nie spełnił moich oczekiwań. Powiadomiłem o tym sprzedającego-allegrowicza na drugi dzień po otrzymaniu przesyłki. Sprzedający odpisał mi, że towar mogę zwrócić, ale mam go wysłać producentowi w Chinach. Nie podoba mi się to i chciałbym odesłać towar sprzedającemu, a niech on załatwia to z producentem, przecież to on zapłacił producentowi za towar, a podał mój adres jako odbiorcę.
Proszę o odpowiedź.

Sprzedawca odpowiada wobec ciebie. On wyznacza gdzie masz odesłać, on powinien oddać środki w wysokości tego co mu wpłaciłeś.

Zostałeś poinformowany, że firma jest pośrednikiem?

Witam wszystkich forumowiczów jestem tu nowy i mam mały problem.

Otóż sprzedałem na Allegro telefon jako osoba prywatna była to Nokia E52 z sieci Play która leżała w pudełku odkąd wziołem ją z sieci Play tylko raz ją sprawdzałem, kupujący napisał zaraz po dostaniu jej do domu, że wszystko gra i jest zadowolony , nazajutrz napisał maila , że gdzieś na forum wyczyta, że w tych nokiach z symbianem faluje lekko ekran bo ma na to niby wpływ płyta główna w tych modelach i w sztucznym świetle to widać ja tego nie zauważałem ale serwisant powiedziałmi jak zadzwoniłem dziś się zapytać o to w firmie SBE, że to temat normalny i teraz nie wiem facet kombinuje może jest serwisantem i wyjąłco trzeba z telefonu i chce odesłać, w aukcji napisałem wszystko co wchodzi w skład zestawu w jakim jest stanie zdjęcia w wysokiej rozdzielczości były dostępne. Proszę o pomoc

Powrót