Zwrot towaru z OLX

• Autor wątku Autor wątku Slawko555
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Slawko555

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Sprzedałem telewizor (na 100%sprawny) przez olx, pan mi wysłał kase z góry przez blik, wysłałem do niego telewizor, na następny dzień odpisał że obraz nie taki, cos tam nie pasuje , przysłał go spowrotem do mnie i wymaga zwrotu, telewizor sprawny ,ale jakieś smugi widoczne na matryce, co teraz mam robić, on chcę zgłosić na policję! Dziękuję za odpowiedzi

Rozpatrzyć reklamacje. Policja nie jest od reklamacji. Spokojnie.

Co teraz robić z mojej strony? Jak wysyłałem to ubezpieczyłem go , mam zdjęcie jaki był obraz, idealny.. może gdzieś był przyciśnięty albo podejrzewam że on mógł coś robić z nim, na olx on nie cały rok, natomiast ja już 5 lat i nie chcę kogoś oszukiwać

Teraz mam ten telewizor i pieniądze...

Dokładnie, wysłał za swój koszt

Zły dział, jeśli sprzedałeś prywatnie. Jeśli uważasz, że telewizor nie ma wad w rozumieniu art. 556[1] kc to odeślij mu go z adnotacją, że nie uznajesz reklamacji, a prawo zwrotu nie obowiązuje bez zgody/zapisu z umowy o takim prawie. Pamiętaj też, że to Ty pokrywasz koszty odesłania rzeczy do Ciebie (561[2] kc).

Nu oczywiście że on nie odbierze go...ja już też by nie odebrał ale znam się z kurierem,on mi zostawił i koniec...teraz to nie wiem co robić

Zakładając, że nie uznajesz reklamacji: poinformować tamtego pana, że nie uznajesz reklamacji i telewizor nadal stanowi jego własność. Niech się określi czy odbierze kuriera, bo wyślesz raz, a potem będzie pokrywał koszty ponownego wydania rzeczy.

Witam ! Wysłałem mu, on odmówił się od paczki, przejechała do mnie powrotem , powiedział że zgłosił na Policję....ale u mnie nawet świadkowie są które mogą potwierdzić że telewizor był na 100% sprawny...teraz czekam na wezwanie

To wezwij pana do odbioru swojej własności. I zaznacz że zaczniesz naliczać opłatę za przechowywanie.

Powrót