Zwrot towaru z tytułu niezgodności z umową.

• Autor wątku Autor wątku mefpef
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mefpef

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,

2 lutego 2015 roku kurier zabrał ode mnie paczkę z telefonem, który chciałem wymienić na nowy ponieważ operator przysłał mi niedziałający aparat. Oczywiście zwrotu dokonałem z tytułu niezgodności towaru z umową. Z tego co się orientuję czas oczekiwania na decyzję to 14 dni kalendarzowych i tutaj mam pytanie czy to jest 14 dni liczonych od momentu kiedy kurier zabrał ode mnie z domu paczkę ?

mefpef napisał:
Z tego co się orientuję czas oczekiwania na decyzję to 14 dni kalendarzowych

Czyli z czego?

Kodeks cywilny po nowelizacji:
Art. 561. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może żądać wymiany rzeczy na wolną od wad albo usunięcia wady.
§ 2. Sprzedawca jest obowiązany wymienić rzecz wadliwą na wolną od wad lub usunąć wadę w rozsądnym czasie bez nadmiernych niedogodności dla kupującego.

Czy to, że zgłosiłem wadę dzień po odebraniu telefonu tj 21. stycznia i czekałem 2 tygodnie(w tym czasie zgłaszałem to kilkakrotnie) aż operator przyślę kuriera po paczkę, a teraz czekam kolejne 2 tygodnie na odpowiedź nie nagina "rozsądnego czasu" ? Bo mnie się wydaje, że jeżeli przez miesiąc nie mogę korzystać z zakupionego produktu to jest nadmierna niedogodność.

To był zakup samego telefonu ?

mefpef napisał:
Bo mnie się wydaje, że
Hmmm... A ja wiem, że:

Art. 6. KC
Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.

Więc jaka jest granica między zwykłą a nadmierną niedogodnością?

Ostatnia edycja:
To była konwersja umowy z mix na abonament. 20 stycznia odebrałem telefon z kartą sim, na którą był przepisany mój stary numer niestety telefon okazał się zepsuty. Od tamtej pory zgłaszałem to 5 razy do BOKu i dopiero 2 lutego pojawił się kurier, który zabrał zepsuty telefon wraz z dowodem zakupu i drukiem zwrotu z tytułu niezgodności towaru z umową.

Powrót